I „ODBEGLE MLADE“ ZA FREZOM: U Progorelici kod Kraljeva održan jubilarni skup ljubitelja motokultivatora

G. ĆIROVIĆ

12. 08. 2024. u 11:48

Uz prigodan kulturno-umetnički i zabavni program, zanimljiva takmičenja i svečani defile delom Ibarske magistrale i centrom sela u kojem je dominirala freza sa natpisom „Odbegle mlade“ (na fotografiji G. Šljivića), u Progorelici nadomak Kraljeva minulog vikenda održan je jubilarni, 10. po redu skup vlasnika i ljubitelja motokultivatora - „Frezijada 2024“.

И „ОДБЕГЛЕ МЛАДЕ“ ЗА ФРЕЗОМ: У Прогорелици код Краљева одржан јубиларни скуп љубитеља мотокултиватора

G.Šljivić

U organizaciji Mesne zajednice Progorelca i istoimenog fudbalskog kluba i ovdašnjeg Udruženja građana „Dolina kraljeva“ ova nesvakidašnja manifestacija ponovo je okupila pedesetak vlasnika i ljubitelja lakih poljoprivrednih mašina – motokultivatora, popularnih freza, iz celog kraljevačkog kraja i okoline.

G.Šljivić

 

- Naša manifestacija raste iz godine u godinu, pa tako dočekasmo i njeno jubilarno izdanje i da izraste u jedno od najznačajnijih smotri u kraljevačkom kraju. Ovde rado dolaze i oni koji nemaju ovu poljoprivrednu mašinu ali vole da se provozaju frezom, jer mi za svakoga nađemo slobodno mesto - kaže Slavko Marić, predsednik Udruženja „Dolina kraljeva“.

G.Šljivić

 

Meštani Progorelice s ponosom ističu da ovo selo nadomak Kraljeva, na samom ulasku u ibarsku klisuru, u Srbiji ima najviše freza po glavi stanovnika. Još početkom osamdesetih godina prošlog veka, ponajviše zbog nedostatka novca kao i usitnjenosti zemljišta u ataru svog sela, meštani su, naime, dali prednost frezi u odnosu na traktor kao poljoprivrednoj mašini, a mnogi su je i (sa)čuvali gotovo kao člana porodice.

G.Šljivić

 

U sklopu „Frezijade“ održan je i fudbalski turnir, kao i trka na poligonu sa čunjevima, a nije izostalo ni nadmetanje u najoriginalnijoj frezi. Tu su bez premca bile već pomenute „Odbegle mlade“, odnosno pet meštanki različitog uzrasta, koje su frezu i prikolicu originalno ukrasile - kao da su upravo stigle (ili pobegle) sa venčanja.

- Može, može frezom i na svadbu, zašto da ne – duhovito su u prolazu odgovarale na komentare učesnika i kibicera.

G.Šljivić

 

Kao centralni i najznačajniji deo manifestacije upriličen je tradicionalni defile, a nakinđurene freze na kojima su se vijorile srpske zastave, „zagrmele“ su najpre kratkom vožnjom deonicom Ibarske magistrale, a zatim i lokalnim putem kroz selo.

G.Šljivić

 

TREĆE POLUVREME

KAKO to i priliči ovakvoj manifestaciji, ni ovog puta nije izostalo popularno „treće poluvreme“, pa je uz iće i piće, muziku i dobro raspoloženje, druženje potrajalo do kasnih večernjih sati. Organizatori i domaćini „Frezijade“ potrudili su se da svi učesnici i posetioci i ovoga puta iz Progorelice odu zadovoljni.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANA IVANOVIĆ SE VRAĆA NA TEREN: Zaigraće posle osam godina, poznato ko će joj biti rivalka