VAZDUH NEPRIJATNOG MIRISA DANIMA UZNEMIRAVA GRAĐANE SMEDEREVA: Inspkecija tvrdi da je reč o isparenjima usled đubrenja oranica

J. I.

13. 08. 2024. u 15:57

U Smederevu se ovog leta, ali i ranije, danima osećao neprijatan miris vazduha na širem području, što je uznemirilo građane. Iz Gradske uprave danas je stiglo saopštenje u kojem se navodi da su povodom ovoga u prethodnom periodu izvršeni inspekcijski nadzori privrednih subjekat čija je delatnost takva da se u procesu proizvodnje mogu stvarati neprijatni mirisi. Tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom postupanju.

ВАЗДУХ НЕПРИЈАТНОГ МИРИСА ДАНИМА УЗНЕМИРАВА ГРАЂАНЕ СМЕДЕРЕВА: Инспкеција тврди да је реч о испарењима услед ђубрења ораница

Foto: N. Živanović

Takođe nije bilo nikakvih akcidentnih situacija, hemijskih udesa ili poremećaja u radu nadziranih subjekata, navodi se u saopštenju.

-Zbog učestale emisije neprijatnih mirisa, koja je intenzivna sa porastom temperature, inspekcija je krajem maja 2024. godine obavestila Ministarstvo zaštite životne sredine u cilju preduzimanja daljih mera, imajući u vidu blizinu i drugih privrednih subjekata u susednoj opštini. Dana 12.08.2024. godine i 13.08.2024. godine, sa ponovnom pojavom intenzivnih neprijatnih mirisa, inspektori za zaštitu životne sredine izvršili su inspekcijske nadzore i utvrdili da neprijatni mirisi u gradu potiču od đubrenja oranica stajskim đubrivom na potezu industrijska zona-Godomin u Smederevu, stoji u saopštenju prosleđemom danas novinarima.

U pitanju je đubrivo organskog porekla, doneto sa farmi i poljoprivrednih gazdinstava, koje se koristi za đubrenje oranica po skidanju useva u cilju poboljšanja kvaliteta zemljišta. Intezitet tih mirisa zavisi od temperature, vazdušnog  pritiska i vetra koji ih nanosi ka gradu. U toku je tanjiranje pođubrenih oranica kako bi se smanjio intezitet neprijatnih mirisa.

Inspekcija za zaštitu životne sredine je obavestila poljoprivrednu inspekciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u cilju preduzmanja mera u okviru svojih nadležnosti, navodi se u saopštenju Gradske uprave Smederevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK! UEFA izbacuje Englesku i njene klubove iz međunarodnog fudbala?!