RENOVIRAN DOSPANZER ZA ŽENE: Bolji uslovi za preglede

B. G.

19. 08. 2024. u 09:05

SREDSTVIMA koje je obezbedio grad Zrenjanin, u iznosu preko milion dinara, renovirana je i obnovljena  unutrašnjost objekta Doma zdravlja dr Boško Vrebalov, u kojoj je smeštena Služba za zdravstvenu zaštitu žena, tj. Dispanzer za žene.

РЕНОВИРАН ДОСПАНЗЕР ЗА ЖЕНЕ: Бољи услови за прегледе

grad Zrenjanin

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Dragan Ilić, naglasio je da su početku radova prethodile pripreme i prilagođavanje, obzirom da pacijentkinje, posebno trudnice moraju da imaju obezbđene preglede lekara, pa je za vreme radova organizovan rad u prostorijama Školskog dospanzera u istoj zgradi.

- Veoma smo zadovoljni i srećni, stanje pre renoviranja bilo je očajno, zidovi obijeni, pločice su otpadale, pa smo ih lepili samolepljivom trakom - naglasio je dr Ilić, uz napomenu da je preostalo još uređenje porstora centralizovane citrolaboratorije, koja radi za potrebe čak trinaest domova zdravlja Srednjobanatskog i Južnobanatskog okruga.

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Dragan Ilić, istovremeno ukazao je na veliki problem slabog odziva žena na pozive za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i karcinoma dojke.

- Akcenat je upravo na ranom otkrivanju i svaka žena od 50. do 69. godine, u svakom trenutku dana, može da dođe na šalter i kaže ja hoću mamografiju, biće registrovana i čim se ukažu termini sestre će je pozvati telefonom, uraditi anketu i dati termin za pregled. Znači, ne može biti jednostavnije - dodaje na kraju dr Ilić, ističući da kada se radi mamografija, pozivaju se žene, ali je odziv mali i žene jednostavno ne dolaze.

ČETIRI HILjADE POZIVA

- Pošaljemo četiri hiljade  poziva, a odazove se jedva petsto žena, što je malo, a u odnosu selo – grad, na pozive se odazovu dve žene iz grada i jedna žena sa sela – objašnjava dr Ilić.


VEĆI BROJ  ŽENA NA PREVENTIVNIM PREGLEDIMA

- Ovde je obuhvat je mnogo veći,  od 25 do 65 godina, redovno dostavljamo pozivna pisma, ali nam se i tu slabije odazivaju, doduše nešto je veći broj žena u odnosu na mamografiju - kaže dr Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima