POŠTARI UZ KOTLIĆE: Paraćinci organizovali četvrto gastronomsko okupljanje u istorijskom ambijentu

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 09. 2024. u 08:00

ČETVRTU godinu zaredom, tik uz Crnicu, kod Zabrege - prekoputa ostataka srednjovekovnog manastira Svetog Jovana Glavoseka - prirodom se širio miris gulaša, a ovaj čuveni specijalitet pripremali su učesnici "Poštanske gulašijade".

ПОШТАРИ УЗ КОТЛИЋЕ: Параћинци организовали четврто гастрономско окупљање у историјском амбијенту

Foto: Z. Rašić

Manifestacija ima takmičarski karakter, a od prošlog leta broj učesnika je povećan, pa okuplja radnike "Pošte" iz tri okruga: Pomoravskog, Rasinskog i Šumadijskog - kaže Zvonko Carević, upravnik ispostave u Paraćinu, idejni tvorac ovog okupljanja.

Motiv

MILAN Popović, direktor Radne jedinice "Poštanski saobraćaj" u Jagodini, objašnjava da je svrha okupljanja - koje se uvek održava krajem avgusta - razvijanje kolektivnog duha zaposlenih. I, s obzirom da se u Pomoravlju već organizuju brojne "ijade", a pre četiri godine nije bilo one koja se odnosila na gulaš, rešeno je da poštare iz okruženja okupi baš - Gulašijada.

- Želja nam je bila da organizujemo druženje za naše radnike iz okruženja i da, uz kulinarsku gozbu, promovišemo naš grad. Tako su mnogi naši gosti upravo ovde saznali da je prvi srpski poštar Tatar Bogdan, koji je za samo pet dana doneo turski hatišerif u Kneževinu Srbiju, bio iz naših krajeva. On je kasnije postao i sreski načelnik, a 1845, baš u Paraćinu, otvorio je Prvu javnu žensku školu u Srbiji - veli Carević.

Iz Poštanskog centra u Jagodini, u Zabregu su stigle dve ekipe...

- U svakom kotliću krčkalo se po četiri kilograma mesa. Koristimo divljač, svinjsko meso i suvu slaninu, u koje smo dodali desetak vrsta povrća i mnogo ljubavi da bi gulaš, posle četiri sata krčkanja, bio baš odličan - otkriva "recept" Srđan Jeremić.

Za većinu takmičarskih ekipa iz Paraćina, Ćuprije, Jagodine, Kruševca, Brusa, Kragujevca i Rače Kragujevačke dolazak Zorana Anđelkovića, v. d. direktora JP "Pošta Srbije", bio je neočekivan. Kaže da je stigao na poziv domaćina, te da mu je mesto svuda gde se poštari okupljaju...

Foto: Z. Rašić

- Zadovoljstvo mi je što prvi put vidim ovo prelepo izletište, a i poštare iz različitih sredina na jednom mestu. Važno je da se ljudi druže, razmenjuju mišljenja, pa da se oko nekih tema i raspravljaju. To sve doprinosi boljitku, pojedinačnom i kolektivnom, a kad je bolje "Pošti" i njenim radnicima, bolje je i korisnicima.

Pobednički pehar "Poštanske gulašijade" osvojila je ekipa iz Jagodine, dok je drugo i treće mesto pripalo ekipama iz Rače Kragujevačke i Ćuprije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROBLEM ZA ZVEZDU: Milojević morao da zameni jednog od ključnih igrača