CRVENI KRST POZVAO PARAĆINCE: Upišite se u Registar davalaca matičnih ćelija 27. septembra (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 09. 2024. u 15:25

U PARAĆINU će 27. septembra predstavnici Instituta za transfuziju krvi iz Beograda na platou kod gradske fontane upisivati zainteresovane u Registar davalaca matičnih ćelija.

ЦРВЕНИ КРСТ ПОЗВАО ПАРАЋИНЦЕ: Упишите се у Регистар давалаца матичних ћелија 27. септембра (ФОТО)

Foto: CK Paraćin

Ova akcija će početi u 11 sati u okviru manifestacije „Zlatni septembar“ koju organizuje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), kao vid podrške toj deci i njihovim roditeljima prvi put u gradu na Crnici.

Tim povodom je danas Crveni krst u Paraćinu sa roditeljima-volonterima NURDOR organizovao podelu flajera kojim se zdravi sugrađani starosti od 18 do 45 godina pozivaju da dođu narednog petka na plato u centru grada i upišu se u Registar davalaca matičnih ćelija.

Transplantacija ovih ćelija je često jedina šansa za obolele od malignih bolesti krvi, a Registar davalaca sadrži podatke o osobama koje žele da doniraju matične ćelije hematopoeze. Kada je nekom obolelom potrebna transplatacija, u registru se traži davalac koji je sa njim podudaran.

Foto: Z. Rašić

 

Upis u Registar obavlja se tako što građanin popuni prijavni list i da uzorak krvi, što je procedura koja traje svega nekoliko minuta, a može proći dosta vremena pre nego što se pojavi pacijent kojem je upravo taj davalac jedina nada za život.

U Paraćinu će upis 27. septembra trajati do 18 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S