U CELOM SELU SEDAM ŽITELJA: U Biskupićima kod Prijepolja najmlađi stanovnik ima 62 godine, i okolna mesta pusta

Alem Rovčanin

29. 09. 2024. u 18:39

PRIČA koja sledi mogla bi da se napiše bar u desetak sela u okolini Prijepolja.

У ЦЕЛОМ СЕЛУ СЕДАМ ЖИТЕЉА: У Бискупићима код Пријепоља најмлађи становник има 62 године, и околна места пуста

Foto A. R.

Izbor je pao na Biskupiće, jer je to selo negde na "međi": retki meštani plaćaju porez opštini Prijepolje, komunalije Beogradu ili susednoj Novoj Varoši a, kad za to dođe vreme, sahranjuju se na Ravni, groblju poetskog imena, smeštenom nasred rodnog sela.

Još pre šest godina u jednom lokalnom listu objavljena je priča iz Biskupića, naslovljena više nego ilustrativno: Celo selo stalo u "ladu nivu"! Ovde bi se mogla završiti tužna priča iz Biskupića...

Elem, tako bi, pisalo je u tom tekstu, Vujo Milikić, rano s proleća, dolazio iz okoline Beograda da provede leto u Biskupićima. Pa bi njegova "lada niva" postala gotovo pa službeno vozilo preostalih Biskupćana. Koji bi, kad se malo "stisnu", svi mogli stati u nju, pa: "Ćeraj Vujo, ja u Prijepolje, ja u Novu Varoš"...

Kako je tema ove reportaže budućnost sela u opštini Prijepolje, a polazište popis stanovništva od pre dve godine, da ne ostanemo dužni: U ovom selu je pre dve godine službeno potvrđeno da je "spalo" na jednu cifru! Ukupno je, naime, evidentirano 7 (i slovima: sedam) stanovnika Biskupića!

Danas ih je, verovatno, još manje, posebno ako "odbijemo" sve ređe glasove potomaka koji u jednom ili drugom pravcu, pred more ili vraćajući se sa juga, svrate na dan-dva u dedovinu. Da pokose oko grobova predaka na seoskom groblju, malo provetre davno napuštene kuće i potvrde da su im očevi bili u pravu kad su odlazili odavde.

Jer, nisu bez razloga ostale rečenice Milana Rvovića, izgovorene kad je brojao devedeset i neku godinu:

- Nema gore tuge nego kad te skole samoća i pustinja oko tebe. Ranije je, makar, imalo i naroda i stoke, i pesme i veselja. Sad da ogluhneš od tišine. I pitaš me šta će na kraju biti sa ovim selom. Biće šuma. Bilo je šuma kad su naši stari došli ovde, i postaće ponovo šumetina.

Pa nema nas više ni u biračkom spisku, ni na bilo kojem drugom. Osim onoga spiska dolje, đe nam je groblje i đe nas ima mnogo više. Samo, oni sa Ravne su odavno izgubili pravo glasa - šale se malobrojni Biskupćani na pitanje dođe li ko iz grada makar pred izbore, u agitaciju. Evo, nas nekolicina, računaj da te je dočekalo pola sela, druga polovina ili je kod doktora ili najstariji nisu mogli da se ispenju dovde.

- U Biskupićima danas stalno boravi troje preostalih meštana, kaže predsednik Mesne zajednice Pravoševo Radenko Matović. Biskupići, naime, odavno čine deo ove mesne zajednice. Ostali su, dodaje Matović, ili odselili kod potomaka smeštenih širom Srbije ili, pak, kod predaka, dole na groblju!

Malo kroz šalu, više kroz zbilju, zaključujemo da su Biskupići "prežaljeni". Kvar na trofaznoj struji je svojevremeno zanemaren jer su u prijepoljskoj Distribuciji dobili "rečit" odgovor: Šta će vam trofazna struja? Nju ionako koristi samo jedno domaćinstvo gde je domaćin sam u kući i najstariji u selu. Kad on umre nikome više neće trebati...

I, "preveli" i taj trofazni vod u monofazni! Manji je rizik, rečeno im je.

Gotovo na ivici visoravni u Biskupićima, odakle Međani izgledaju beskonačno nisko a kanjon Mileševke podseća na zmijurinu koja se protegla sve dole do Tjeskoba i Jerininog grada, ogroman bor, narod ga zove Sveti bor!

Pokojni Veljo Milikić je govorio pre 15-20 godina, dok je ovaj bor još imao po neku sirovu granu, da će se osušiti kad nestane naroda. I eto ga, suv bor, a selo gotovo mrtvo. Često se na njemu skupi čitavo jato orlova, beloglavih supova, koji iz hranilišta pod Ćetenicom doleću i ovde se odmaraju i posmatraju. Stari ljudi su govorili da je bila tu nekad crkva, pa je posle izgrađena druga na mestu koje i sad zovu zovu Crkvine, gore više Milanovića u Pravoševu.

Od pamtiveka u Biskupićima su samo Milikići i Rvovići. Najmlađi stalni stanovnik Biskupića ima 62 godine. Zato je, valjda, i najmlađi. Rođen sredinom prošlog veka...

Foto A. R.

Prvo doseljavanje

PREMA jednoj od legendi, selo je dobilo naziv u vreme kada se ovde nalazilo sedište neke biskupije. Prvo doseljavanje sadašnjeg stanovništva registrovano je polovinom devetnaestog veka.

Rezultati popisa

DRŽAVNIM popisom iz 2011. godine u sedam domaćinstava upisano je devet stanovnika, a 1948. godine bilo je 214 stanovnika u 26 domaćinstava! Na poslednjem, 2022. godine, konstatovano je sedam žitelja!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NAŠ GLUMAC O NESTANKU ĆERKE: Ko zna kako bi se završilo - devojčica joj je odvukla pažnju pre mog dolaska