STANOVI U PEPELU BEZ OSIGURANJA: Žitelji Braničevske 22 u Požarevcu sa zebnjom čekaju zimu

D. NOVKOVIĆ

02. 10. 2024. u 06:30

OVIH dana u Požarevcu se održavaju brojne humanitarne akcije za pomoć stanarima zgrade u Braničevskoj 22, u kojoj je u požaru u potpunosti izgoreo poslednji, sedmi sprat, a šesti i peti natopljeni vodom tokom gašenja.

СТАНОВИ У ПЕПЕЛУ БЕЗ ОСИГУРАЊА: Житељи Браничевске 22 у Пожаревцу са зебњом чекају зиму

D. Novković

Nijedan od ovih stanova nije bio osiguran, pa su stanari sada prepušteni sami sebi i svojim humanim sugrađanima. Požar je izbio 21. septembra, oko podneva, a izazvala ga je zapaljena spoljna jedinica klime na jednom od stanova.

Iako su vatrogasci brzo stigli, vatra je progutala poslednji sprat i on je u potpunosti uništen. Ubrzo je Grad reagovao tako što je obezbedio da se, uz pomoć dizalica i korpi, uklone rizični delovi, kako ne bi pali na pločnik i povredili prolaznike. Obavljeno je i iseljenje stanara iz svih 38 stanova, jer su u celoj zgradi isključeni struja i voda. Neki su se smestili kod rođaka i prijatelja, neki su iznajmili stanove, a jedna stanarka otišla je u hotel.

Izveštaji

NA ovom slučaju radi Osnovno javno tužilaštvo, koje čeka da mu svoje izveštaje dostave sve nadležne službe - policija, vatrogasci, "Vodovod" i EPS. Pošto se pribavi kompletna dokumentacija, stanari sa donjih spratova moći će da se vrate u svoje stanove.

Dok raščišćavanje još traje, pred zgradom smo zatekli Ratka Adamovića (80), čija se klima, navodno, zapalila.

- Kažu da je sve krenulo od mog stana, ali ja ne znam kako, jer klima nije bila uključena, nisam je uključivao ni kad je bilo plus 40 stepeni - kaže nam Ratko, koga je požar zatekao u stanu, dok je gledao TV i dremao.

On je tada bio sam u stanu, jer je supruga Snežana (76) bila odustna.

- Probudilo me je gušenje usled dima. Odmah sam pozvao vatrogasce i izašao na hodnik da uzmem protivpožarni aparat. Prvo nikako nisam mogao da razbijem zaštitno staklo, a posle ne znam ni da li sam uspeo da ga aktiviram, jer ništa nisam video od dima. Onda su me vatrogasci, koji su ubrzo došli, udaljili iz zgrade - priča Ratko.

On se sa suprugom smestio kod sina, čiju odeću sad nosi, jer ništa sa sobom nije uspeo da iznese iz stana.

Ovih dana stanari se najviše oslanjaju na upravnicu svoje stambene zajednice Slađanu Vlahović, koja pokušava da im pomogne koliko god može.

Račun za pomoć

SVAKO ko želi da pomogne građanima čiji su stanovi izgoreli u požaru može to da učini uplatama na račun otvoren u Erste banci. Dinarski račun je 340-1000180786-88, a devizni IBAN RS 3534000018093044.

- Ubrzo posle požara otvorili smo poseban račun za uplate iz Srbije i devizni za uplate iz inostranstva, jer je stanarima neophodna novčana pomoć - rekla je upravnica.

Niko ne zna koliko će trajati i koštati obnova, jer sve zavisi od imovnog stanja stanara. Neki od njih kažu da su skupo platitili "školu" i da tek sada shvataju šta znači osigurati stanove i zgradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NOVA PRILIKA ZA MLADE U NIS-U: Peta sezona programa „NIS ENERGY”