DALEKI ISTOK KAO DRUGI DOM: Svestrana Nataša Stankov prva Evropljanka foto-model i maneken u Laosu

Zoran Rajić

16. 10. 2024. u 07:15

DEVOJKA koja se, sa šeširom od bambusa i šarama od kane po telu letos mogla videti kako vesla u čamcu na Velikom bačkom kanalu, donela je duh Dalekog istoka u Srbobran.

ДАЛЕКИ ИСТОК КАО ДРУГИ ДОМ: Свестрана Наташа Станков прва Европљанка фото-модел и манекен у Лаосу

foto Privatna arhiva

Posle pet godina je rodni grad i domovinu posetila Nataša Stankov, koja je svoje mesto pod suncem našla u Jugoistočnoj Aziji. Iz Kine, gde se prvo zaputila, prešla je u Laos preko Vijetnama, odakle je pre pet meseci stigla u Srbobran.

- Imam želju da proslavim Novu godinu u Srbiji, da vidim sneg posle šest godina. Nadam se da će ga biti barem toliko da napravim malog Sneška. U januaru planiram da idem na Tajland, a otuda se vraćam u Laos, koji mi je druga kuća - kaže Nataša.

U Vijetijanu, glavnom gradu Laosa, ona predaje deci engleski i crtanje i podučava ih borilačkim veštinama, izrađuje murale, bavi se modelingom i svira u rok bendu.

- Ja sam, kao "bela", njima tamo egzotična. Prva sam Evropljanka koja je u Laosu postala manekenka i foto-model. Izabrana sam i da promovišem njihovo najpoznatije pivo - pominje Nataša.

Sa drugaricama iz Egipta, Mađarske i sa Filipina i drugarom iz Laosa osnovala je bend Zero, nazvan tako jer su krenuli od "nule".

- U bendu pevam, pišem pesme, sviram gitaru i učim da sviram bubnjeve. Nastupamo uspešno na festivalima, a imamo i svirke po klubovima. Snimila sam dve svoje pesme, jednu sa iskusnom internacionalnom grupom u Laosu, a drugu sa producentom Tajlanđaninom u Vijetnamu - priča talentovana Srbobranka, po struci grafički dizajner.

Posle tri i po godine boravka u Laosu, poželela je da promeni sredinu, pa je godinu dana pre dolaska u Srbobran živela u gradu Da Nang u Vijetnamu, gde se takođe bavila manekenstvom i držala časove engleskog i crtanja.

- Vijetnam je uređeniji od Laosa, koji kao da je nedavno "izašao iz džungle". Slični su po tome što imaju niske cene i pružaju velike mogućnosti za pokretanje biznisa, kao i Tajland, gde želim da povedem svog mlađeg brata, koji bi tamo mogao da predaje košarku i bude fitnes trener - preduzimljiva je Nataša.

Čezne za bratom i srpskim jezikom

NATAŠA se privikla na život u Aziji, ali tamo, kaže, čezne za svojim bratom, najviše, i za našim jezikom.

- U Srbiji mi nedostaju čudesna jela iz Laosa, posebno papaja salata, a od voća još i marakuja. A kad sam tamo, najviše mi fale burek, smoki, plazma keks i rakija - otkrila je Nataša.

Ona tečno govori laoski, a na tom jeziku je i uputila čestitku za 71. rođendan "Novosti". Laoski i tajlandski jezik su, kaže, slični kao srpski i hrvatski, pa će joj biti lako da razvije poslove i na Tajlandu. Tamo će, kaže, kao i u Vijetnam, odlaziti da radi, ali će joj dom biti u Laosu, zemlji koja, kako ističe, nema kockarnice i čiji su ljudi "siromašni, ali imaju jedni druge".

- Nijednom nisam videla da se neko od njih potukao ili posvađao. Za razliku od nas, koji se stalno guramo u kuće, oni sve rade napolju. Ali su, kao i mi - domaćini, vole da ugoste i moraš da piješ sa njima čak i ako si bolestan, jer će naći neko piće koje je baš dobro za tu bolest. Mi imamo malo više para, a oni veselja, jer svi uzimaju mikrofone i pevaju karaoke. Nemaju, naravno, rakiju i dobre puteve kao mi - opisala je nezvanična (jer zvanično predstavništvo u toj zemlji nemamo) ambasadorka Srbije u Laosu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIJA NE MOŽE DA PARIRA ŠPANIJI: Prvak Evrope u ovome moćniji od Orlova