UŽICE OBELEŽAVA DAN GRADA: Izložbe, koncerti, predstave…

N. J.

02. 10. 2024. u 11:21

Dan grada Užica i njegov 695. rođendan, obeležavaju se u nizom tradicionalnih i novih manifestacija, pored književnih večeri, izložbi, promocija i predstava u ustanovama kulture, program će upotpuniti deca iz Predškolske ustanove, svetlost dana ugledaće fototipsko izdanje Rujanskog četvorojevanđelja, biće otovoren i novi vrtić u Kremnima, kao i poligon u dvorištu zgrade Crvenog krsta.

УЖИЦЕ ОБЕЛЕЖАВА ДАН ГРАДА: Изложбе, концерти, представе…

Ministarstvo kulture

Obeležavanje 9. oktobra koji se slavi, već je počelo je “Užičkim medenim danima” proteklog vikenda, a završiće se predstavljanjem fototipskog izdanja Ruajnskog četvorojevanđelja 14. oktobra.

- U Istorijskom arhivu Užice priređena je izložba “Američka medicinska misija za Srbiju i srpsku vojsku u vreme Velikog rata”. U četvrtak 3. oktobra u Gradskom kulturnom centru biće otvorena Izložba radova učenika Umetničke škole i priređeno Književno veče Muharema Bazdulja. U svečanoj sali Gradske kuće u ponedeljak 7. oktobra planirana je promocija knjige “Kralj Aleksandar prvi Karađorđević 1888-1934”, a istog dana u Narodnom pozorištu Užice igra se predstava “Putujuće pozorište Šopalović”, dok se u Gradskom kulturnom centru Užice održava projekcija filma “Najbolji golman na svetu” autorke Katarine Sinđelić. Narodna biblioteka Užice organizuje promociju knjige “Goli otok ostrvo mraka”, autora Ilije Misailovića u utorak 8. oktobra” – rekao je Dragoljub Stojadinović, član Gradskog veća.

Na sam Dan grada 9. oktobra, užički predškolci prirediće defile, maskenbal i program za decu na Trgu partizana. U Narodnom muzeju Užice biće otvorena izložba portreta “Boje vremena” akademskog slikara Mihaila Molovanovića, a u 19 časova u Narodnom pozorištu održaće se Svečana sednica Skupštine grada Užica i dodela nagrada i priznanja.

U Gradskoj galeriji Užice u četvrtak 10. oktobra biće otvorena izložba Ere Milivojevića “Život jeste umetnost”, a na poklon od Udruženja Užičana u Beogradu u GKC-u biće priređeno Veče sećanja na Žarka Petrovića.

U petak 11. oktobra u Jokanovića kući, Narodni muzej Užice predstaviće izložbu “Vizionar i lučonoša prota Milan Đurić”, dok će u Gradskom kulturnom centru biti održan program “Erske smijalice”. Srpsko viteško društvo i ove godine organizuje manifestaciju “Viteški dan” na tvrđavi Stari grad u subotu 12. oktobra, a istog dana u Svečanoj sali Gradske kuće i predavanje “Nemanjići i pravoslavno predanje o ratu i ratovanju”. Godišnji koncert užičkih rok bendova „Volt Pop“ i „Hadži prodane duše“ održava se takođe u subotu 12. oktobra u 21 čas u Gradskom kulturnom centru. Sve bebe rođene 9. oktobra na poklon od grada dobiće zlatnik.

Na Svečanoj sednici biće dodeljene nagrade i javna priznanja Užičanima, ali i svim onim ljudima koji su svojim delovanjem dali doprinos u razvoju našeg grada u prethodnim godinama i decenijama. Biće uprličen i kulturno-umetnički program pod nazivom “Užice-grad mladih”. Na svečanoj sednici učestvovaće učenici Umetničke i Muzičke škole iz Užica.

Tradicionalno, u okviru programa obeležavanja dana grada, biće održane manifestacije “Trka za srećnije detinjstvo”, “Daj pedalu raku”, “Užički dani lekara”, “Trofej Užica” i Sajam usluga socijalne zaštite. U utorak 8. oktobra biće otvoren poligon za edukaciju dece u saobraćaju u dvorištu Crvenog krsta, a u četvrtak 10. oktobra otvara se novi seoski vrtić u Kremnima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima