VETAR U LEĐA ZA LAKŠI POČETAK: Zahvaljujući subvencijama još 26 Kraljevčana započinje svoj posao

G. ĆIROVIĆ

08. 10. 2024. u 13:01

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje, Vladimir Popović iz Kraljeva otvoriće zanatsku radnju za pakovanje ugostiteljskog meda i šećera, dok će Ivana Grujić iz Mataruške Banje otvoriti svoj frizerski salon.

ВЕТАР У ЛЕЂА ЗА ЛАКШИ ПОЧЕТАК: Захваљујући субвенцијама још 26 Краљевчана започиње свој посао

G.Šljivić

Osim njih dvoje, ugovore za subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i kraljevačke lokalne samouprave od po 300.000 dinara namenjenih pokretanju sopstvenog posla danas je potpisalo još 24 nezaposlenih lica sa teritorije grada na Ibru.

- Ovo je značajan vetar u leđa, podrška na početku koja će mi omogućiti da se sa manje stresa upustim u preduzetničke vode. Nadam se da će moj frizerski salon imati mnogo mušterija i da ću se uspešno ostvariti u poslu koji volim – kaže Ivana Grujić.

G.Šljivić

Ivana Grujić

Korisnik subvencije Kraljevčanin Vladimir Popović takođe ističe značaj i savetodavne, kao i finansijske pomoći NSZ.

- Iznos je više nego korektan, bar za doprinose u prvih godinu dana poslovanja – ističe Popović.

G.Šljivić

Vladimir Popović

Prema rečima Snežane Prelić, direktorke ovdašnje filijale NSZ, za podršku ukupno 26 projekata samozapošljavanja na teritoriji Kraljeva lokalna samouprava je obezbedila četiri miliona dinara, a NSZ dodatnih 3,95 miliona.

- Drugi put ove godine u Kraljevu se dodeljuju subvencije za ovu namenu. U junu smo uručili 82 ugovora tako da je, sa ovih 26, ukupno 108 Kraljevčana sa evidencije nezaposlenih u 2024. dobilo novčanu podršku za pokretanje sopstvenog posla. Ukupno, za ovu svrhu NSZ i grad Kraljevo izdvojili su 32,3 miliona dinara – istakla je direktorka kraljevačke filijale NSZ.

G.Šljivić

 

Prateći trendove ponude i potražnje na tržištu rada, subvencijama su i ovom prilikom obuhvaćene raznovrsne delatnosti, od proizvodnih poput završnih radova u građevinarstvu i izrade nameštaja, preko zanatskih i uslužnih gde su najviše zastupljeni frizerski i kozmetičarski saloni, pa do intelektualnih usluga gde prednjače konsultantske agencije i advokatske kancelarije.

EVIDENCIJA

ZAKLjUČNO sa 30. septembrom, na evidenciji NSZ nalazi se 5.300 nezaposlenih Kraljevčana, 300 manje nego u junu ove godine. Od toga, 61 odsto su žene, 41 odsto su lica starija od 50, a 18 odsto lica mlađa od 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

VEROVATNO svi ljudi na svetu u nekom trenutku razmišljaju o tome šta bi učinili kada bi pobedili na lotou. Neki bi spiskali novac na luksuzne automobile, egzotične odmore ili novu odeću, dok drugi razmišljaju o otplati hipoteka ili kupovini kuće ili stana.

07. 10. 2024. u 17:45

Komentari (0)

OTVOREN KONKURS ZA DODELU NAGRADA TURISTIČKI CVET: Najprestižnije priznanje za razvoj turizma u Srbiji