„FESTIVAL „SARMATES“ U PARAĆINU: Najavljene izložbe priznatih fotografa i gostovanje FK „Megrez“ iz Kine

Зорана Рашић
Zorana Rašić

11. 10. 2024. u 12:49

SVE poznatiji festival umetničke fotografije „Sarmates“ u ovogodišnjem, trećem izdanju, počeće u Paraćinu 17. oktobra i trajaće najmanje mesec dana, najavio je Bojan Petrović Bokac u ime organizatora, Fotogrupe „Art tim“.

„ФЕСТИВАЛ „САРМАТЕС“ У ПАРАЋИНУ: Најављене изложбе признатих фотографа и гостовање ФК „Мегрез“ из Кине

Foto: Z. Rašić

Festival će biti otvoren u Galeriji „U prolazu“ paraćinske Narodne biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ narodnog četvrtka u 19 sati zajedničkom izložbom „Art tima“ i pobratimskog kluba „Megrez“ iz Kine. Posetioci će te večeri moći da pogledaju 48 fotografija 40 autora iz Paraćina i Kine izloženih na šesnaest panoa, a već sat kasnije mogu da pređu u susednu zgradu Kulturnog centra i da prisustvuju otvaranju još jedne izložbe.

- U pitanju je samostalna postavka Branislava Brkića, predsednika Foto-saveza Srbije, majstora fotografije i nosioca najvišeg svetskog priznanja za umetničke fotografe MFIAP. Branislav se predstavlja izložbom umetničko-dokumentarnih fotografija koje je snimio u Rusiji u ruralnim sredinama, u selu u koje je mogao da stigne samo helikopterom rezervisanim šest meseci unapred – otkriva za "Novosti"  Petrović.

Program će biti nastavljen sutradan, 18. oktobra u 19 sati u galerijskom prostoru RISC-a, gde je zakazano otvaranje samostalne izlozbe sa 47 fotografija Aleksandra Tomulića iz Hrvatske. Sat kasnije, u Zavičajnom muzeju sledi otvaranje i poslednje četvrte  izložbe. Predstaviće se majstor fotografije FSS Zoran Đorđević.

Gosti festivala iz Hrvatske, Makedonije i više gradova Srbije stižu u Paraćin 17. oktobra i boraviće na gazdinstvu u Lešju,. Za njih je predviđena mini-ekskurzija u okolini Zabrege. U sklopu „Festivala“ planiran je i  tradicionalni foto-safari u Zabregi, 14. po redu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sanjajte, verujte, trenirajte – Pavlović otvorio mini-pič teren u rodnom Šapcu!