SVETSKA ORGANIZACIJA PAMETNIH GRADOVA : Kragujevac osvojio nagradu u Seulu za rad platforme „Budi deo plana“

V. Hadžić

11. 10. 2024. u 23:10

Na konkursu Seoul Smart City Prize za rad platforme "Budi deo plana" Kragujevac je osvojio treće mesto u kategoriji Human-CentriCity.

СВЕТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ПАМЕТНИХ ГРАДОВА : Крагујевац освојио награду у Сеулу за рад платформе „Буди део плана“

Foto : GK

Nagradu su ustanovile Svetska organizacija pametnih gradova (WeGO) i Vlada grada Seula sa ciljem da promovišu inovativan model pametnog grada koji brine o ugroženim grupama u eri industrije 4.0. Oni veruju da pametni grad treba da se definiše i meri prema tome koliko je usmeren i ka ljudima, a ne samo prema napretku tehnologije.

Kragujevac je za platformu “Budi deo plana" konkurisao sa projektom “Glas građana u urbanističkom planiranju” koji je realizovan zajedno sa NALED-om uz podršku Geografskog fakulteta u Beogradu. Na konkurs Seoul Smart City Prize pristiglo je 280 prijava iz celog sveta.

Ova platforma omogućava građanima koji se na nju registruju, da putem imejla, SMS-a ili vajber poruka dobiju obaveštenje kada se na teritoriji grada Kragujevca menja postojeći ili donosi novi urbanistički plan. To doprinosi i transparentnosti rada lokalne samouprave, a Kragujevčani sada mogu i da se informišu o ovoj temi, kako bi bolje razumeli čemu služi plan, kakav je sistem planiranja i zašto treba da se uključe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako izabrati kvalitetan probiotik?