BEZ NJIH NEMA PRAVOG SRPSKOG DOMAĆINSTVA: Međunarodni dan žena na selu obeležen u Kragujevcu

V. Hadžić

15. 10. 2024. u 15:50

Centralnu manifestaciju ''U njenim rukama'', povodom Međunarodnog dana žena na selu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je na Šumadija sajmu u Kragujevcu.

БЕЗ ЊИХ НЕМА ПРАВОГ СРПСКОГ ДОМАЋИНСТВА: Међународни дан жена на селу обележен у Крагујевцу

Foto : GK

Svoje proizvode izložilo 28 udruženja žena sa sela iz svih krajeva Srbije, a posetila ih je Livija Pavićević,  državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Manifestacija ''U njenim rukama'' slavi žene koje predstavljaju kičmu ruralne Srbije i trudom i predanošću oblikuju naša sela i unapređuju život u njima. Međunarodni dan žena na selu ustanovljen je ne samo zbog ravnopravnosti i aktivnog učešća žena na selu i u svim strukturama društva i vlasti, već i da bi podsetio na izazove sa kojima se žene na selu suočavaju -rekla je Livija Pavićević.

Većinu porodične radne snage na seoskim gazdinstvima čine žene, čak 59,3 posto, a nosioci više od 30 posto ukupno prijavljenih poljoprivrednih gazdinstava čine žene. Taj broj raste, a Ministarstvo poljoprivrede podstiče njihovo ekonomsko osnaživanje dodatnim bodovima i kreditima sa kamatnom stopom od 1% .

Žene na selu najčećše se bave proizvodnjom organske hrane, proizvodnjom povrća i cveća u plastenicima, preradom poljoprivrednih proizvoda , pčelarstvom kao i seoskim turizamom. Projekat Konkurentne poljoprivrede Srbije koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom značajno doprinosi osnaživanju žena u ruralnom području, jer je svaki treći podnosilac zahteva žena.

Foto : GK

 

Manifestaciji „U njenim rukama“ prisustvovao je i Nikola Bertolini, šef kooperacije EU.

Trećina budžeta Evropske unije posvećena je očuvanju sela i poljoprivrede. U Srbiji se implementira IPARD program sa različitim merama podrške poljoprivrednicima i 15 procenata od ukupnog broja korisnika bespovratnih sredstava tog programa  čine žene – rekao je Bertolini. 

U okviru prezentacija ''Žene na selu'' prikazan je prilog o Vesni Arsić, predsednici organizacije ''Vredne ruke sela Rabrovca'' iz okoline Mladenovca, koja svoje domaćinstvo razvija proizvodnjom povrća, voća i cveća i preradom proizvoda.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom