KOMUNALIJE SKUPLJE BAR ZA TREĆINU: Posle grejanja, u Požarevcu uskoro više cene i za vodu, i za iznošenje smeća

D. NOVKOVIĆ

17. 10. 2024. u 06:15

POSLE 1. oktobra, od kad je u jedinom gradu na teritoriji Braničeva povećana cena centralnog grejanja, ovdašnje ljude od 1. novembra očekuju još dva poskupljenja - vode i iznošenja smeća.

КОМУНАЛИЈЕ СКУПЉЕ БАР ЗА ТРЕЋИНУ: После грејања, у Пожаревцу ускоро више цене и за воду, и за изношење смећа

D. Novković

Odluke o novim cenovnicima usvojili su nadzorni odbori u JKP "Vodovod i kanalizacija" i JKP "Komunalne službe", potom su se saglasili i članovi Gradskog veća, pa je preostalo izjašnjavanje i odbornika Skupštine grada. Požarevljani, poučeni ranijim iskustvima, više i ne sumnjaju da će se uskoro suočiti sa još jednim, ovoga puta i ne tako malim poskupljenjima.

Zbir

GREJANjE je od 1. oktobra poskupelo za 12 odsto, pa račun za stan od oko 50 kvadrata sada iznosi 2.700 dinara, što je povećanje za oko 400 dinara. Kada se tome budu dodala povećanja troškova za vodu i odnošenje smeća, mesečni komunalni rashodi Požarevljana biće veći za oko 1.000 dinara.

Shodno novom cenovniku, kubik vode za građane će sa 65,19 poskupeti na 107,80 dinara, a za pravna lica sa 132 na 180. Pored vode poskupeće i kanalizacija, koju domaćinstva sada za plaćaju 37,42 dinara po kubiku, a - ukoliko predlog novih cena bude usvojen - taj trošak iznosiće 68,20 dinara, baš kao i privredni subjekti, na primer.

- Konstantni rast cena energenata, osnovnog materijala, zarada zaposlenih i usluga na tržištu iziskuju potrebu za usklađivanjem naših cena, naročito u osnovnim delatnostima vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda, od kojih prvenstveno zavisi uspešnost poslovanja i likvidnost i preduzeća - navedeno je u obrazloženju JKP "Vodovoda".

Sličnu argumentaciju iznose i iz JKP "Komunalne usluge", podsećajući da je poslednje poskupljenje njihovih usluga bilo 1. oktobra 2022, od kada su - tvrde - poslovni rashodi značajno "porasli". I, kako god bilo, nova cena iznošenja smeća za individualne korisnike iznosiće 11,80 dinara po kvadratu, umesto dosadašnjih 8,80. Za mesečni zakup tezgi na pijaci "Krug", umesto 4.836 dinara, biće potreban 5.561, dok dnevni najam, sa 162,92 poskupljuje na 187,36 dinara. Cene grobljanskih usluga poskupeće za oko 13 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK PRIČA O HVANGU: Tajni eksplicitni snimak intimnih odnosa, ucena snaje veštice i zvezda fudbala koja sadašnji pakao možda zameni - novim