IZLOŽBA POVODOM OSAM DECENIJA OD OSLOBOĐENJA POŽAREVCA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Dani herojstva

D. NOVKOVIĆ

21. 10. 2024. u 15:24

POVODOM obeležavanja 80 godina od oslobođenja grada, u Galeriji savremene umetnosti priređena je izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945".

ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ПОЖАРЕВЦА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Дани херојства

D. Novković

Posetioci do 31. oktobra mogu da se upoznaju sa arhivskim dokumentima i fotografijama - svedočanstvima o početku rata, mobilizaciji, likvidacijama boraca i civila, kao i kasnijem oslobađanju mesta širom današnjeg Braničevskog okruga.

Među izloženim spisima nalazi se i naredba o mobilizaciji, sa napomenom da bi svi obveznici trebalo da "završe svoje privatne poslove", jer će pravo sa opštinskog zborišta biti upućeni u vojne komande. Naglašeno je i da ponesu hranu za tri dana, pribor za jelo, jedan par čiste preobuke i dobru obuću...

Spisak

U DOKUMENTU iz aprila 1944, navedeno je da za jugoslovensku Vojnu misiju u SSSR treba obezbediti 55.000 kompleta uniformi, veša, čarapa i obuće, kao i više od 100 tona hrane - dvopeka, pirinča, pasulja, masti, šećera, čaja i raznih konzervi.

Na jednom od foto-zapisa, tako, vide se nemački okupatori koji streljaju i vešaju Požarevljane na ulici, drugi prikazuje poginule partizane na trgu u Žabarima, među kojima su i bivše gimnazijalke Bojana Prvulović i Radmila Trifunović Hitra, kasnije proglašene za narodne heroje. Ovekovečen je i čuveni Požarevački partizanski odred, koji danas ima i svoju ulicu, te ulično slavlje povodom oslobođenja. Tu je i poziv građanima da učestvuju u dočeku partizana i crvenoarmejaca u Beogradu.

"Svi na doček, na Cvetni trg, sa ovacijama kakvim se dočekuju junaci" - apelovano je, uz poruke: "Smrt fašizmu, sloboda narodima", "Živela hrabra Crvena armija", "Živela Narodnooslobodilačka vojska", "Živeo moćni savez Engleska - Amerika - SSSR"...

Postavku su priredili Istorijski arhiv iz Požarevca, Vojni arhiv, Vojni muzej i ovdašnji Narodni muzej Požarevac - pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ministarstva odbrane - a autori izložbe i kataloga su dr Marijana Mraović, Nataša Milošević Dulić, dr Jasmina Nikolić i dr Dragana Miloradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PARTIZAN POSLE DRAME SRUŠIO ZADAR: Crno-beli u poslednjim sekundama stigli do pobede