INCIDENT U VRŠCU: U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" zaključali muški toalet - razlog je skandalozan (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

22. 10. 2024. u 17:29

NEIDENTIFIKOVANI učenici OŠ "Vuk Karadžić", 17. oktobra, izmetom su izmazali čitav muški toalet u zgradi viših razreda, pa ga je uprava škole - zgrožena tim činom - zaključala, uz jasnu poruku zalepljenu na vratima, da će otključavanje ponovo uslediti tek kad deca budu naučila da ga koriste, odnosno za sobom ostavljaju u urednom stanju.

ИНЦИДЕНТ У ВРШЦУ: У Основној школи Вук Караџић закључали мушки тоалет - разлог је скандалозан (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Fotografija sa tim natpisom, međutim, brzo je preplavila društvene mreže i izazvala osudu velikog broja korisnika koji su, ne znajući pozadinu svega, uglavnom komentarisali kako je to maltretiranje dece i kršenje njihovih prava.

Retki su bili oni koji su konstatovali da današnja omladina nema poštovanja ni prema čemu, a naročito prema "tetkicama" koje brinu o higijeni u školi, te da sigurno postoji dobar razlog zašto je uprava pomenute obrazovne ustanove povukla takav potez.

Sa žaljenjem što su zbog ove teme dospeli u žižu javnost, Ana Avramović, direktorka OŠ "Vuk Karadžić" objašnjava da su toaleti bili zaključani samo tog dana, te da su deca mogla da ih koriste uz prethodnu najavu spremačici ili obezbeđenju.

- Prizor koji je tokom prepodnevne smene zatečen u muškom toaletu bio je grozan. Izmet se nalazio po svim pločicama: i na podu, i po zidovima, a ogledala su bila izmazana slinama i šlajmom. Spremačice su ga odmah očistile i zaključale, da bismo sprečili eventualnu pojavu zaraze - kaže Ana Avramović, uz napomenu da često ima problema i u ženskom toaletu, u kom devojčice lepe higijenske uloške po pločicama, ili ih bacaju u ve-ce šolju, pa dolazi do začepljenja...

Obnova toaleta prošle godine

DIREKTORKA kaže da su tokom 2023. - posle duže od dve decenije - svi toaleti u školi renovirani. U zgradi viših razreda, uz podršku lokalne samouprave, "čučavce" su zamenile ve-ce šolje i pisoari, a isti posao u zgradi koju koriste mlađi osnovci obavljen je uz pomoć donacija roditelja đaka.

Posebno naglašava da je, posle stroge poruke na vratima toaleta, koja je izazvala toliko polemike, ali i njenih razgovora sa svim odeljenjima viših razreda, situacija ovih dana potpuno drugačija.

Foto: J.J.Baljak

 

 - Malo smo im podigli svest, ali u tome moraju da nam pomognu i roditelji. Potrebno je da više komuniciraju sa svojom decom, da ih nauče kako da cene tuđi trud i rad, te da ih pravilno usmeravaju, umesto što svi zajedno previše vremena provode na društvenim mrežama. Deca slede primer roditelja, a ako oni stalno nešto osuđuju i negativno komentarišu, ni mališani ne mogu biti bolji - zaključuje direktorka vršačke OŠ "Vuk Karadžić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

BESPLATNA APLIKACIJA ZNAM MAJSTORA JE TU! Revolucionarno rešenje za sve vrste popravki