SLIKE I ZVUCI ZAVIČAJA: U Arhivu Vojvodine predstavljanje običaja iz Hercegovine

J. S.

22. 10. 2024. u 18:30

DRUŠTVO članova Matice srpske će u sredu, 23.oktobra u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu prirediti manifestaciju „Slike i zvuci zavičaja“, posvećenu negovanju kulture, tradicije i običaja srpskog naroda sa prostora nekadašnje SFRJ.

СЛИКЕ И ЗВУЦИ ЗАВИЧАЈА: У Архиву Војводине представљање обичаја из Херцеговине

Foto/Promo

Ovogodišnji program biće posvećen je dubokim korenima i nasleđu srpskog naroda iz Stare Hercegovine (Hercegovina i Crna Gora).Sve aktivnosti biće obojene slikom i zvukom, spajajući prošlost i sadašnjost, staro i novo. Ovogodišnja manifestacija ima i poseban značaj, jer je se održava na dan   obeležavanja 80 godina od oslobođenja Novog Sada.

- Slavimo  dan kada su poslednje okupatorske trupe napustile grad.Sećamo se svih znanih i neznanih junaka koji su nam omogućili slobodu....Na ovaj dan obeležavamo i 80 godina multikulturalnosti, koja je postala sastavni deo indetiteta Novog Sada . Odajemo počast kulturi, tradiciji i običajima srpskog naroda iz Hercegovine i Crne Gore, koji su posle  Drugog svetskog rata naseljavali prostor vojvođanske ravnice, donoseći  vrednosti koje su odnegovali njihovi preci.- poruka je organizatora ove manifestacije.

U drugom delu programa  predviđena je izložba slika„ Ustanici Hercegovine“, koju će svečano otvoriti Marko Nikčević iz udruženja Hercegovaca Novog Sada.Učesnici manifestacije biće  : prof.dr Jovo Radoš, akademik, profesor dr. Milovan R. Pecelj i Milenko Dačević.

U Kulturno-umetničkom programu učestvovaće Muška i ženska pevačka grupa Folklornog ansambla „Vila“, Pevačka grupa: Sestre Simović, Pevačka grupa KUD-a guslara „ Marko Miljanov“ iz Kule kao i guslari Nikola Tošić i Petar Mišović

Moderatori programa biće  Jelena Lakić i Dušanka Đokić početkom u 19 časova da budete deo naše manifestacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

ON JE ŠAMPION NARODA: Jelena Đoković smatra da je Novakova najveća pobeda to što ga obični ljudi vole