PORED SVOGA JOŠ POD TUĐIM KROVOM: Šest godina traje agonija 12 porodica iz Novog Sada kojima su uništeni stanovi

Lj.P.

25. 10. 2024. u 06:15

NI posle više od šest godina još nema trajnog rešenja za 12 porodica iz Dositejeve 11 u Novom Sadu, koje su ostale bez krova nad glavoma posle urušavanja zida, prouzrokovanog tada nelegalnom gradnjom na susednoj parceli. Tik uz njihove stanove, "Astra plan" je 2018. godine počela da podiže stambeni objekat, a tokom radova se urušio zid i uništio stanove.

ПОРЕД СВОГА ЈОШ ПОД ТУЂИМ КРОВОМ: Шест година траје агонија 12 породица из Новог Сада којима су уништени станови

FOTO:Lj.P.

Nekadašnji stanari i dalje su bez stalne adrese i strepe za svoju sudbinu, a u novosadskim sudovima još traju postupci po njihovim pojedinačnim tužbama za naknadu štete, jer su ostali bez imovine.

Njihov pravni zastupnik, advokat Tanja Arsić predočava da su tražili zabranu gradnje, ali da im je to odbijeno, pa su uložili žalbu, ali da nikakav odgovor još nije stigao.

- Stavljena je zabrana na otuđenje i opterećenje, tako da investitor zgrade na susednoj parceli ne može da proda nijedan stan u toj zgradi - objašnjava Arsićeva. - Moji klijenti su od investitora dobijali ponude da se na stambenom objektu izgrade stanovi na četvrtom spratu, kojeg nema u projektu, predviđena su samo tri sprata. To znači da bi u tom slučaju dobili nelegalne stanove.

Dragan Mitrović, predsednik Skupštine stanara u Dositejevoj 11, kaže da već šest godina žive u neizvesnosti, jer još nije pronađeno trajno rešenje, pa su spremni da traže sastanak sa nadležnima u gradu, kako bi se problem 12 porodica konačno rešio.

Zabrana, pa dozvola

U NOVOSADSKIM sudovima, prema rečima Arsićeve, vode se tri postupka, krivični protiv odgovornih, odnosno ivestitora i izvođača radova zbog rušenja zida. U toku je i parnični postupak za naknadu štete i troškove zakupnina iznajmljenih stanova. Vodi se i upravni postupak, jer je Gradska uprava, najpre izdala zabranu, a zatim dala građevinsku dozvolu za radove u Dositejevoj 9.

- U početku smo svi dobijali interventnu pomoć, a sada samo četiri porodice - tvrdi Mitrović, ističući da su prinuđeni da plaćaju podstanarske kirije. - Na desnoj strani stanovi nisu oštećeni, ali je građevinska inspekcija zabranila da se u njima živi iz bezbednosnih razloga.

Advokat Strahinja Selaković, koji zastupa "Astra plan", ističe da su oni stanarima u Dositejevoj 11 nudili neka rešenja, ali da oni nisu ništa prihvatili. On napominje da, kada je izmenjen urbanistički plan, dozvoljena je gradnja još jednog sprata.

- Trenutno se rade građevinska veštačenja - kaže Selaković o trenutnom stanju sudskog postupka, izražavajući nadu da bi do kraja naredne godine trebalo da bude okončan. - Zbog zabeležbe u Katastru, odnosno zabrane otuđenja, nijedan stan ne može da se proda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA TO NIJE OČEKIVALA! Ovo je danas doživela Marija Šarapova