TESTIRANJE NASTAVNIKA I NA MAĐARSKOM JEZIKU: U Subotici potpisan važan trojni sporazum

J. L.

24. 10. 2024. u 18:36

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, pokrajinska Nacionalna služba za zapošljavanje i Nacionalni saveta mađarske nacionalne manjinje potpisali su trojni sporazum na osnovu koga će se psihofizička provera budućeg nastavnog i nenastavnog kadra raditi i na mađarskom jeziku.

ТЕСТИРАЊЕ НАСТАВНИКА И НА МАЂАРСКОМ ЈЕЗИКУ: У Суботици потписан важан тројни споразум

foto: J.L.

-Najpre moram da istorijsko dobre odnose srpskog i mađarskog naroda u našoj zemlji, odnose dve države - Srbije i Mađarske,kao i međunacionalne odnose u AP Vojvodini. Rezulatat svega toga su ovakvi sporazumi i zahvaljujem Mađarskom nacionalnom savetu što aktivno učestvuje u kreiranju ovako dobre atmosfere u Srbiji - naglasio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.- Ovim sporazumom mi pokazujemo da je zemlja ravnopravnih ljudi, da pravo ostvaruju na svom jeziku, da se izjašnjavaju kako to pravo da ostvare. 

Iako sve nacionalne zajednice imaju pravo da se testiraju na svom maternjem jeziku, mogućnost je iskoristila samo mađarska zajednica, a to je po mišljenju Arpada Fremonda, predsednika Mađarskog nacionalnog saveta, korak ka ostvarivanju prava svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost.

-Ovim sporazumom značajno unapređujemo proces zapošljavanja u obrazovnim ustanovama mađarskih stručnjaka, čime ujedno značajno doprinosimo i obrazovanju na mađarskom jeziku u Srbiji i povećavamo broj učitelja pripadnika mađarske zajednice u obrazovnim ustanovama u Vojvodini - dodaje Fremond. - Reč je o psihološkoj proceni kandidata za rad u obrazovnim ustanovama na mađarskom jeziku, odnosno na svom maternjem jeziku. Ovo je i izraz međugodišnjih napora i međuinstitucionalne saradnje, a naš cilj je da zajedno doprinesemo izgradnji obrazovnog sistema koji je inkluzivan i pravičan za sve.

Ceo postupak se realizuje putem pokrajinske Nacionalne službe za zapošljavanja koja putem javnih nabavki angažuje sertifikovane psihologe koji govore i mađarski jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATI BESNI NA SRPSKOG TV KOMENTATORA: Nisu mogli da veruju šta slušaju dok Dinamo Zagreb igra Ligu šampiona (VIDEO)