DA SE NE UGROZI RAD I OPSTANAK: Biblioteka u Zrenjaninu dala podršku peticiji Bibliotekarskog društva Srbije

B. G.

27. 10. 2024. u 09:20

Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina uputila je molbu da se podrži peticija Bibliotekarskog društva Srbije, u cilju stavljanja van snage naplate tarife koja će ugroziti rad javnih biblioteka i ugroziti njihov opstanak.

ДА СЕ НЕ УГРОЗИ РАД И ОПСТАНАК:  Библиотека у Зрењанину дала подршку петицији Библиотекарског друштва Србије

Foto: Biblioteka u Zrenjaninu

Naime, Bibliotekarsko društvo Srbije objavilo je onlajn peticiju za odlaganje stupanja na snagu naplate, od 1. januara 2025. godine, Tarife naknade za davanje na poslugu originala i umnoženih primeraka autorskih dela izdatih u štampanoj formi,  jer  kako je navedeno, ovaj pravni akt, u aktuelnoj formi, preti da ugrozi rad 530 javnih biblioteka Srbije, odnosno ostvarivanje njihove osnovne funkcije, a to je obavljanjanje poslova od opšteg interesa za državu.
- Hitno je potrebno stavljanje van snage ovog podzakonskog akta u sadašnjoj formi kako bi se izbeglo nastupanje nemerljive štete po bibliotečku delatnost i pravo svakog stanovnika na slobodan i nesmetani pristup znanju i informacijama, a time bi se omogućio naredni korak,  široki konsultativni proces sa svim zainteresovanim stranama i iznalaženje prihvatljivog i održivog rešenja za ostvarivanje pravične i pravedne zaštita prava autora bez narušavanja stabilnost rada biblioteka i ugrožavanja prava građana na dostupnost aktuelne literature i novih izdanja -  navodi se između ostalog u pomenutoj peticiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PA, GDE STE POŠLI... Poljski huligani napali srpsku policiju, ono što se potom desilo - upamtiće dobro (VIDEO)