SVINJE U BESCENJE, A ŠNICLE SKUPLJE: Stočari iz Jadra i Mačve ukazuju na drastičan pad cena i probleme u proizvodnji

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

10. 03. 2025. u 07:00

VEĆINA stočara u Jadru i Mačvi našla se na mukama, jer je cena svinja - i prasića, i tovljenika - za nepuni mesec dana "pala" za 100, pa i više dinara!

СВИЊЕ У БЕСЦЕЊЕ, А ШНИЦЛЕ СКУПЉЕ: Сточари из Јадра и Мачве указују на драстичан пад цена и проблеме у производњи

foto V Mitrić

Cena prasića dostiže najviše 300, oni malo veći, od oko 35 kilograma, plaćaju se do 200, a tovljenici koštaju najviše 140 dinara po kilogramu. U odnosu na isti period prošle godine, tvrde svinjari, sadašnje cene su i dvostruko niže...

- Upravo sam u svoje domaćinstvo dovezao poljoprivredni reporomaterijal za koji sam izdvojio više od 500.000 dinara, a pri najnovijoj isporuci svinja dobio sam manje 700.000, samo u odnosu na prošli put. Ako se ovako nastavi, nema druge nego da sve rasprodamo - kaže Milisav Iskić iz Straže kod Loznice, čije gazdinstvo ima 20 hektara, a u oborima drži oko 100 svinja i šezdesetak prasića.

S druge strane, i potrošači ukazuju da je cena svinjskog mesa u većini mesara na ceni, da čak i raste, pa za kilogram šnicli treba izdvojiti i više od 800 dinara.

Ojađeni svinjari vele da je još gore što većina otkupljivača, pre svega klaničara, ni posle dva-tri meseca neće platiti ono što su oterali iz svinjaca. Pritom, danas se svako bavi ovim poslom, pa se plaše zaraze kakva je nedavno bila registrovana u Mačvi, kada je u jednom domaćinstvu ustanovljena svinjska kuga. Kažu, bolest se srećom nije proširila, ali je izbila u domaćinstvu čoveka koji je godinama radio kao metalac, a onda pomislio da će više zaraditi uzgojem svinja.

Svesni su i da bi bolju računicu imali kada bi meso sušili, te kasnije prodavali slaninu, rebra, butkice... ali kažu da u toj oblasti postoje veoma strogi propisi i ne veruju da bi inspekcije imale razumevanje za njih...

Nekima će, ipak, spas biti - krupa stoka. Za solidno tele treba od 700 do 800, a kilogram junetine žive vage je oko 3,2 evra. Ponuda nije velika, jer je i taj posao izvesno vreme bio u krizi.

- "Kajmak" ponovo skidaju mesari, jer retko gde ima junećeg mesa ispod deset evra. Njive jesu rodile, ali obori i štale odnesu previše novca, pa je baš teško živeti od vlastite muke i onoga što proizvedemo sa svojih deset prstiju - zaključuje Željko Lukić, domaćin iz Runjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRAMP NIJE MOGAO DA VERUJE: Evo šta se desilo u Beloj kući (VIDEO)