TRADICIJA U SRBIJI KOJU MNOGI NE ZNAJU: Da li ste čuli za Uskršnjak - nekada je bio neizostavan

Mina Izgarević

17. 04. 2025. u 13:13

DOK se širom Srbije na Veliku subotu u domovima šire mirisi praznične trpeze, jedan tradicionalni obredni kolač, poznat kao Uskršnjak, polako ponovo dobija zasluženo mesto u običajima. Iako ga danas retko ko pravi, Uskršnjak nosi bogatu simboliku i nekada je bio neizostavan deo proslave Vaskrsa.

ТРАДИЦИЈА У СРБИЈИ КОЈУ МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Да ли сте чули за Ускршњак - некада је био неизоставан

Unsplash

U pitanju je kolač koji se mesi dan pred praznik, a jede se na sam dan Vaskrsa. Pravi se od bogatog i slatkog testa, ukrašava se bosiljkom i često se u njega utiskuju slova ili simboli, dok se u njegov centar stavlja belo kuvano jaje - simbol novog života i vaskrsenja. Nekada se verovalo da ovaj kolač donosi sreću, zdravlje i blagostanje, a deca su se darivala upravo njime, kao znakom ljubavi i pažnje.

Danas, Uskršnjak i dalje krasi trpeze pojedinih domaćinstava, kao simbol radosti, zajedništva i praznične topline, ali je njegova tradicija delimično potisnuta savremenim navikama i bržim načinom života. Ipak, sve više porodica odlučuje se da ga ponovo uvede u svoje običaje, bilo zbog nostalgije, bilo zbog želje da se očuva duh starih vremena.

EXTRA BET - KVOTA DO 500 NA JEDNOM MEČU

Za one koji žele da naprave ovaj kolač kod kuće, recept je jednostavan, a miris koji se širi tokom pečenja vraća sećanja na detinjstvo.

Recept za Uskršnjak

Potrebno:

EXTRA BET - KVOTA DO 500 NA JEDNOM MEČU

  • 500 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 1 kvasac (sveži ili 1 kesica suvog)
  • 100 g šećera
  • 2 jajeta
  • 100 g maslaca ili margarina
  • prstohvat soli
  • rendana korica limuna
  • bosiljak (za ukras)
  • 1 jaje za premaz
  • 1 belo kuvano jaje (za sredinu)

Priprema:

  1. U mlakom mleku rastopiti kvasac i ostaviti da nadođe.
  2. Umutiti jaja sa šećerom i solju, dodati nadošli kvasac, otopljen maslac i limunovu koricu.
  3. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo. Ostaviti da raste oko jedan sat.
  4. Oblikovati venac ili hleb, po želji dekorisati obojenim jajima.
  5. U sredinu staviti belo jaje, premazati umućenim jajetom i ukrasiti bosiljkom.
  6. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.

U vremenu kada se mnoge stare navike zaboravljaju, Uskršnjak predstavlja spoj mirisa tradicije, ukusa detinjstva i radosti praznika. Možda je pravo vreme da se ova lepa i simbolična praksa vrati na naše trpeze.

(Telegraf)

BONUS VIDEO - KAKO SE REŠITI GRIŽE SAVESTI? Dušan Blagojević otkrio u čemu leže ključevi sreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CEO SVET SE SMEJE ZVEZDINOM GOLU, ALI... Evo zašto loše nacrtana VAR linija nije poništila pogodak za pobedu na Gibraltaru