TRADICIJA U SRBIJI KOJU MNOGI NE ZNAJU: Da li ste čuli za Uskršnjak - nekada je bio neizostavan
DOK se širom Srbije na Veliku subotu u domovima šire mirisi praznične trpeze, jedan tradicionalni obredni kolač, poznat kao Uskršnjak, polako ponovo dobija zasluženo mesto u običajima. Iako ga danas retko ko pravi, Uskršnjak nosi bogatu simboliku i nekada je bio neizostavan deo proslave Vaskrsa.

Unsplash
U pitanju je kolač koji se mesi dan pred praznik, a jede se na sam dan Vaskrsa. Pravi se od bogatog i slatkog testa, ukrašava se bosiljkom i često se u njega utiskuju slova ili simboli, dok se u njegov centar stavlja belo kuvano jaje - simbol novog života i vaskrsenja. Nekada se verovalo da ovaj kolač donosi sreću, zdravlje i blagostanje, a deca su se darivala upravo njime, kao znakom ljubavi i pažnje.
Danas, Uskršnjak i dalje krasi trpeze pojedinih domaćinstava, kao simbol radosti, zajedništva i praznične topline, ali je njegova tradicija delimično potisnuta savremenim navikama i bržim načinom života. Ipak, sve više porodica odlučuje se da ga ponovo uvede u svoje običaje, bilo zbog nostalgije, bilo zbog želje da se očuva duh starih vremena.
*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*
Za one koji žele da naprave ovaj kolač kod kuće, recept je jednostavan, a miris koji se širi tokom pečenja vraća sećanja na detinjstvo.
Recept za Uskršnjak
Potrebno:
*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*
- 500 g brašna
- 200 ml mleka
- 1 kvasac (sveži ili 1 kesica suvog)
- 100 g šećera
- 2 jajeta
- 100 g maslaca ili margarina
- prstohvat soli
- rendana korica limuna
- bosiljak (za ukras)
- 1 jaje za premaz
- 1 belo kuvano jaje (za sredinu)
Priprema:
- U mlakom mleku rastopiti kvasac i ostaviti da nadođe.
- Umutiti jaja sa šećerom i solju, dodati nadošli kvasac, otopljen maslac i limunovu koricu.
- Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo. Ostaviti da raste oko jedan sat.
- Oblikovati venac ili hleb, po želji dekorisati obojenim jajima.
- U sredinu staviti belo jaje, premazati umućenim jajetom i ukrasiti bosiljkom.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.
U vremenu kada se mnoge stare navike zaboravljaju, Uskršnjak predstavlja spoj mirisa tradicije, ukusa detinjstva i radosti praznika. Možda je pravo vreme da se ova lepa i simbolična praksa vrati na naše trpeze.
(Telegraf)
BONUS VIDEO - KAKO SE REŠITI GRIŽE SAVESTI? Dušan Blagojević otkrio u čemu leže ključevi sreće
Preporučujemo

PROGRAM BANATSKOM DVORU: Uskršnja slikarska radionica i dečije igre bez granica
16. 04. 2025. u 10:30

USKRŠNjI KONCERT VEČERAS U SMEDEREVU:Operski prvaci izvode napolitanske kancone
16. 04. 2025. u 10:07

CEO ŠID TUGUJE ZA LEPOM MILANOM: Devojka (26) tragično preminula, danima se opraštaju od nje na društvenim mrežama
DEVOJKA Milana Mišić (26) iz Šida tragično je preminula 15. jula, a na večni počinak ispraćena je dva dana kasnije u pratnji neutešne porodice, prijatelja, rođaka i mnogobrojnih sugrađani koji se danima od nje opraštaju na društvenim mrežama.
27. 07. 2025. u 08:48

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

KRISTIJAN NA MUKAMA: "Deca su nam u bolnici, po ceo dan primaju infuzije, ne odvajamo se od njih"
KRISTIJAN Golubović oglasio se iz Kliničko-bolničkog centra Zemun, gde se trenutno nalazi zajedno sa suprugom Kristinom Spalević. Njihova deca trenutno su hospitalizovani, a porodica prolazi kroz težak period.
28. 07. 2025. u 22:12
Komentari (0)