DRUGA "AJVARIJADA" U NIŠU, UPRKOS KIŠI, OKUPILA DESETAK EKIPA IZ ČITAVE SRBIJE Đakonije kod Beogradske kapije

Jelena Ćosin

28. 10. 2025. u 17:26

UČESNIKE druge "Ajvarijade", koju je - kod Beogradske kapije - organizovalo udruženje "Višnja" iz Niša minulog vikenda nije omela ni kiša, pa se deset ekipa iz različitih krajeva Srbije nadmetalo u pripremi ovog omiljenog jesenjeg specijaliteta. I, Tvrđavom se širio miris pečenih paprika, začina i dima sa roštilja..

ДРУГА АЈВАРИЈАДА У НИШУ, УПРКОС КИШИ, ОКУПИЛА ДЕСЕТАК ЕКИПА ИЗ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ   Ђаконије код Београдске капије

Foto: J. Cosin

- Ovaj kraj je poznat po paprici, koja je tajna dobrog ajvara, uz trud koji uložite u pripremu i dobru atmosferu - istakla je predsednica pomenutog Udruženja, Maja Sević, dok je penzionisani profesor Petar Arsenko, inače član žirija, objasnio da su se pri ocenjivanju vrednovali gustina, uprženost i ukus.

Iako se ajvar iz južnih krajeva razlikuje od onog sa severa - zbog navika ljudi, jer neki dodaju i patlidžan, što daje drugačiju teksturu - prava domaća đakonija priprema se isključivo od kvalitetne paprike.

Manifestacija u Nišu bila je i prilika da se vremešnije učesnice prisete vremena kada se ajvar pekao u crepulji, so se tucala ručno, a žene iz sela okupljale da zajedno pripreme zimnicu. Taj ritual, ističu, nije bio samo priprema hrane, već i pokazatelj kako obična hrana može da spaja ljude i gradi tradiciju.

Ove godine, žene iz dva udruženja - u Malči i u Oreovcu - donele su svoje tajne recepte: od klasičnog srpskog, do makedonskog ajvara, a svaki se sprema sa posebnom pažnjom i dodacima poput vrućeg ulja, šećera, sirćeta ili crne kafe, da bi se dobio poseban ukus...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIO SAM LITRE I LITRE DNEVNO DOK NISAM ZAVRŠIO U HITNOJ: Bane Mojićević priznao - Posle razvoda sam postao alkoholičar