POČELA OVOGODIŠNJA BERBA ŠLJIVE U VALJEVSKOM KRAJU: Čačanska rana otvara sezonu

B. PUZOVIĆ

21. 07. 2020. u 07:00

U VALjEVSKOM kraju je počela berba čačanske rane, šljive koja - kako joj i samo ime kaže - prva donosi plodove.

ПОЧЕЛА ОВОГОДИШЊА БЕРБА ШЉИВЕ У ВАЉЕВСКОМ КРАЈУ: Чачанска рана отвара сезону

Foto: Novosti

Stručnjaci procenjuju da će domaćini ove sezone nabrati za oko trećinu manje ploda u odnosu na prosečan rod, koji je u ovom delu Srbije dostizao oko 10 tona po hektaru.

Trenutno, kilogram konzumne šljive pomenute sorte košta 40 dinara, ali je potražnja mala. Za preradu, odnosno za rakiju, šljiva se prodaje po 25 dinara za kilogram, a bolji poznavaoci tržišnih prilika ističu da je cena pala zato što početak berbe u Srbiji kasni desetak dana u odnosu na zemlje iz regiona, čije je voće pre stiglo do potrošača.

Na cenu utiče i pandemija, zbog otežanog prometa robe, ali agronomi očekuju da će cena drugih sorti šljive - poput stenleja i čačanske rodne - biti viša, barem za dvadesetak evrocenti, što je najniža računica u koju voćari iz Srbije mogu da se "uklope".
Šljiva se u valjevskom kraju, inače, gaji na oko 12.000 hektara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!