NEMA DOMA BEZ AJVARA: Godina loša za papriku, ali u Pirotu sve miriše na crvene specijalitete (FOTO)
UPRKOS sezoni koja nije išla naruku proizvođačima paprike u ovom kraju, Piroćanci su i ove godine spremili dovoljne količine ajvara.
Gotovo svako od dvadesetak hiljada dimaćinstava, ima bar po 10 do 15 tegli te vrste zimnice, bez kojih je trpeza tokom zimskih meseci nezamisliva.
- Ajvarka je ove godine, za razliku od paradajza podbacila. Jednostavno nisu joj išli vremenski uslovi naruku, pa otuda i manji rod. Na zelenoj pijaci komad se prodavao po ceni od 10 do 12 dinara, a na kilogram je išla od 120 do 150 dinara. To je jedna od najskupljih i najzahtevnijih vrsta zimnice, jer je postupak pripreme mukotrpan. Treba je najpre oprati, zatim ispeći na bubnjari, oljuštiti i očistiti od semena, pa samleti i tek tada ide na kuvanje i prženje koje traje i po nekoliko sati. Onda se sipa u zagrejane tegle, pa u podrum - kaže Milovanka Manić, koja svake godine spremi bar po dvadesetak tegli.
Domaćice u ovom kraju prilikom kupovine traže pre svega papriku iz okolnih sela kao što su Krupac, Izvor, Berilovac, Veliki i Mali Jovanovac. Tek kad ove paprike ne bude više na Tijabarskoj pijaci, pazari se vlasotinačka i leskovačka koja je mnogo veća, izdašnija i sočnija u odnosu na pirotsku, koja se uglavnom proizvodi pod vedrim nebom.
- Od desetak kilograma sirove paprike može se skuvati pet tegli od po 750 grama ajvara, dok je kod pirotske paprike za istu količinu ajvara potrebo više zato što je "mršavija" - kažu domaćice koje smatraju da cena tegle ajvara, upravo zbog zahtevnog procesa i cene sirove paprike, ali i velikog truda ni u kom slučaju ne može da bude niža od 700 dinara.
U celom lancu "od njive do trpeze", smatraju na pirotskoj pijaci, najveću zaradu imaju nakupci, koji prevoz od nekog kvantaša do Pirota, naplate tako da zarade "dinar na dinar", a najlošije prolaze proizvođači i krajnji kupci.
ZA ZIMNICU BAR 20.000 DINARA
OSIM ajvara domaćice u ovom kraju još uvek spremaju i druge vrste tradicionalne zimnice poput paradajz salate u flaši, ljut i neljut pindžur, razne vrste ruskih salata "živu" i "peglanu" turšiju, "peči-gnječi papriku", feferone i krastavčiće u teglama, suve paprike sa kiselim kupusom, pekmez od šljiva, pa onda kiseli kupus, ali se suše i venci suvih paprika. Za pristojnu zimnicu koja će zimus biti dovoljna za jednu četvoročlanu porodici potrebno je bar 20.000 dinara.
KAKO SU EKSPLODIRALI PEJDžERI KOD GOTOVO 3.000 LjUDI? Postoje dve teorije, a jedna je posebno zastrašujuća
OKO 2.800 ljudi, među kojima i veliki broj pripadnika libanskog oružanog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, kao i lekari, povređeni su u utorak nakon što su im eksplodirali pejdžeri kojima su komunicirali.
17. 09. 2024. u 21:06
OŠTRO UPOZORENjE MOSKVE BAJDENU, ŠOLCU I MAKRONU: Moćnije oružje od vašeg je spremno
PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron mogu isprovocirati sukob koji može dovesti do nepovratnih posledica, rekao je danas predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin na plenarnoj sednici.
17. 09. 2024. u 17:35
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste
KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.
21. 09. 2024. u 19:21
Komentari (0)