OPREZNO SA PEČURKAMA! Miholjsko leto predstavlja istinski izazov za gljivare, ali i opasnost za neuke berače, upozoravaju iz “Naisusa”
TOPLA i vlažna jesen je idealna za rast gljiva, a u našim krajevima su sada najrasprostanjenije sunčanice i šampinjoni koji - nažalost - imaju gotovo identične "dvojnike" čija upotreba može da bude i kobna.

Jelka Ranđelović na Seličevici / Foto M. Stamenković
Ovo je posebno opasno stoga što dovoljno nisu edukovani ni oni koji gljive beru za ličnu potrošnju, ni oni koji ih stavljaju u promet, pa iz mikološkog društva "Naisus" upozoravaju zainteresovane da ne kupuju od nepoznatih prodavaca - na ulici, bez deklaracije i potvrde porekla.
- S obzirom na to da je "šumsko meso" bogato vitaminima i mineralima, sve je više ljudi iz urbanih sredina koji menjaju stil ishrane i okreću se prirodnim izvorima. Ali, često se događaju i trovanja vrstama gljiva koje beru neuki - kaže jedan od najcenjenijih mikologa amatera Marjan Kuštera, inače osnivač mnogih mikoloških i gljivarskih društava na jugu Srbije.
Ističe i to da su u jesen najčešće sunčanice, u narodu poznate pod imenom suncobranke, te srndać ili kozarka.
- Prave sunčanice su krupne gljive sa "šeširima" i do 40 centimetara, pokrivenim smeđim "krpicama". Kod njih su listići pod šeširom krembele boje i na pritisak postaju smeđe, a mirišu na lešnik ili orahe. Rastu na livadama i proplancima koji se ne kose mašinski i ne tretiraju veštačkim đubrivima, a ima ih i uz trnove i ivice šuma. Njima slične su suncobranke koje nazivamo čupave ili kuštrave sunčanice. njihov "šešir" je manji i uglavnom ostaje zatvoren, kao lopta. Beličaste je kožice, a krpice na šeširu, kao i meso u listićima i drški, pri zasecanju pocrvene. Sa dvostruko kraćom drškom bele ili krem boje, bez ikakvog ornamenta ili šare, jasno se razlikuju od prave sunčanice - tumači Kuštera.
Iako se i "čupava" sunčanica kategoriše kao jestiva, nije malo ljudi koji su osetljivi na neke specifične proteine koje ona sadrži, pa nastaju stomačne tegobe, dijareja i povraćanje. Ako dođe do pada krvnog pritiska i gubitka soli, obavezno je javljanje u medicinsku ustanovu i tretman infuzijama.
"PREGLED"
JELKA Ranđelović iz sela Grkinja pravi vrhunske specijalitete od gljiva koje sama bere na obroncima planine Seličevice. Kaže, nikada nije omanula jer je imala odličnog učitelja - svekrvu.
- Ona više ne može sa mnom u planinu, ali sve što donesem temeljno pregleda. Inače, ovih dana su šume prebogate još vrganjima i borovnjačama - tvrdi Jelka.
Preporučujemo

CEO ŠID TUGUJE ZA LEPOM MILANOM: Devojka (26) tragično preminula, danima se opraštaju od nje na društvenim mrežama
DEVOJKA Milana Mišić (26) iz Šida tragično je preminula 15. jula, a na večni počinak ispraćena je dva dana kasnije u pratnji neutešne porodice, prijatelja, rođaka i mnogobrojnih sugrađani koji se danima od nje opraštaju na društvenim mrežama.
27. 07. 2025. u 08:48

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)