TROPSKI SOKOVI LJUTOG ZAČINA: Somborac Davor Demonja uzgaja više vrsta paprika
SOMBORAC Davor Demonja odlučio se za povrtarsku proizvodnju i u svom plasteniku gaji više vrsta paprike.

Foto J. Bekić
Mnogi proizvođači paprike se za pelcere, odnosno rasad javljaju Demonji, poznatom i po proizvodnji rasada salate, kupusnjače i to raznih fela, i paprike koju uzgaja u plastenicima, koju je zasnovao sa nekoliko prijatelja.
Veliko iskustvo u proizvodnji rasada paprike, bila ona babura ili ajvaruša, Davor je nadogradio zahvaljujući svom duhu muzičara, bubnjara poznatog ovdašnjeg benda "Neozbiljni pesimisti", pošto je svoj deo investicije u plastenike i staklenike imanja na obodu Sombora obezbeđivao zaradom sa nastupa na brodovima-kruzerima koji krstare najtoplijim, tropskim delom atlantske i pacifičke strane svetskog okeana.
- Sve se više ljudi interesuje za egzotičnije vrste ljutih papričica, a pošto tropski i suptropski delovi planete imaju idealne uslove za uzgoj ovih vrsta ljutih paprika, moramo im omogućiti makar slične uslove za uzgoj, pa ih negujemo u grejanom stakleniku - kaže Davor, dodajući da svaka od tih papričica, pored ljutine koju može da izdrži samo okoreli ljubitelj "plamena na nepcima", daje i posebnu aromu.
INSEKTIMA PROTIV ŠTETOČINA
POUČEN iskustvom evropskih zemalja koje imaju najrazvijeniju poljoprivredu, sa jednim od ovdašnjih biologa, grupa mladih ljudi sa Centrale, prigradskog dela Sombora na kojem se nalazi i salaš sa njihovim plastenicima i staklenicima, upustila se u eksperimentalnu proizvodnju insekata-predatora koji uništavaju druge insekte, štetočine koje napadaju povrće.
On paprike pravi i razne soseve koji se sve više koriste i u domaćoj gastronomiji. Sa kolegama je svojevremeno započeo i proizvodnju sušenog čeri paradajza u maslinovom ulju, od koje su odustali zbog složenih procedura koji su uslovljeni propisima vezanim za standardizaciju usklađenu sa evropskim standardima.

VREDAN Davor Demonja, Foto J. Bekić
Gaji male paprike od crvenih, žutih do narandžastih plodova koji daju prijatan ukus.
- Za razliku od naših ljutih paprika, iz Horgoša, Kupusine, Bezdana ili Leskovca, ove sa Kariba su od 20 do 50 puta ljuće, a u našem plasteniku, pored "tajlandskog zmaja" i "habanere", ima i onih koje imaju više od milion skovila - pojašnjava naš sagovornik.

Foto J. Bekić
Takozvani krosevi, trenutno svetski rekord drži "karolina riper" koja ima preko dva miliona skovila, mada je po mom mišljenju "habanera" sa svojih 200.000-300.000 skovila više nego dovoljna i za najzagriženijeg ljubitelja ljutog - priča Davor.
Kako kaže ovaj preduzetni mlad čovek nisu Somborci prvi, a pogotovo jedini u Srbiji, koji imaju ideju o proizvodnji sosova i tinktura đavolski ljutih papričica, ali imaju jednu od, kako se to već popularno kaže, komparativnih prednosti, objekte koji mogu da obezbede sve uzlove za uzgoj ovakvih biljnih vrsta. Plasman za prodaju svojih proizvoda imaju obezbeđen.
Preporučujemo

ŠENICA NIJE IZMRZLA: U pomoravlju ova žitarica zasejana na 12.000 hektara
16. 03. 2021. u 16:08

UBIJA MOLjCE I KOMARCE: U Holandiji poljoprivrednici dobili alatku za zaštitu povrća
09. 03. 2021. u 20:39

MLADI HOĆE DA SE VRATE NA SELO: Ove godine isplaćeno 3.000 ljudi, evo kakvi su uslovi
08. 03. 2021. u 21:37

VUČIĆ SE HITNO OGLASIO IZ AVIONA: Stigla mi je fantastična vest od Đorđe Meloni (VIDEO)
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić oglasio se iz aviona i rekao da mu je stigla fantastična vest iz Rima.
04. 04. 2025. u 12:49

PROGLAŠENO VANREDNO STANjE U SLOVAČKOJ: Dato uputstvo i za Srbiju,Austrija ZATVORILA 20-ak graničnih prelaza da spreči širenje slinavke i šapa
MINISTARSTVO poljoprivrede Srbije apelovalo je nedavno na sve stočare, veterinare i druge aktere u sektoru stočarstva da preduzmu sve neophodne mere kako bi sprečili potencijalni unos bolesti slinavke i šapa u Srbiju i budu maksimalno odgovorni.
08. 04. 2025. u 14:48 >> 18:42

PREGLASNI DOK VODE LjUBAV Komšije Mime Karadžića htele da sazovu savet: "Viđamo Mimu, starog vuka, kako da ne"
GLUMAC Mima Karadžić uživa već neko vreme sa četiri decenije mlađom Natašom Stanić.
08. 04. 2025. u 12:13
Komentari (0)