MED NIKAD SKUPLJI A PRINOS SVE MANJI: Zoran Jovanović (45) iz okoline Paraćina već dvadeset godina živi isključivo od pčelarstva
PČELINjAK od 120 košnica i cena meda koja nikad nije bila veća omogućavaju da se lepo živi, ali samo ukoliko je godina normalna - tvrdi Zoran Jovanović (45) iz Zabrege kod Paraćina.
A, ta "normalna godina", kaže, podrazumeva da paša počne na vreme i da godišnji prinos po košnici bude oko 40 kilograma. Toga, nažalost, više nema - klima se drastično promenila, realno se proizvede 15 do 20 kilograma meda, pa ko baš nije zaljubljen u pčelarenje, već misli samo na profit, ne bi trebalo ni da započinje ovaj posao.
Najveći zabreški pčelar, sa 100 registrovanih i još dvadesetak košnica pride, tik iznad kuće, na brdu, kaže da ne pamti ovako kasni početak bagremove paše. Sa dve decenije iskustva u proizvodnji, strahuje da se ne ponovi prošla sezona, kada su se u pola cvetanja bagrema sručile kiše...
- Padalo je mesec i po, pa smo dobili samo ono što su pčele sakupile na početku. Inače, glavni problem pčelarstva je promene klime, iako kad meda ima manje cena biva sve veća.
Kod mene, već standardno, tegla košta bar 800 dinara i mogu da prodam sve što proizvedem. Opredelio sam se, međutim, da nešto dam otkupljivačima, pa sam tako deo zaliha predao Pčelarskoj zadruzi iz Knića, a ostalo prodajem "na teglu". Jer, ljudi sami zovu i naručuju, a oni koji dođu iz inostranstva se ne vraćaju bez bar desetak kilograma meda - kaže Jovanović.
ZLATNI RAKIJSKI MAJSTOR
JOVANOVIĆ se poslednjih godina okreće i proizvodnji rakije. Prošle jeseni je uzorak šljivovice poslao na međunarodno takmičenje u Pančevo, gde je nagrađen "Zlatnim rakijskim pismom" i zvanjem zlatnog rakijskog majstora. Ima voćnjak od 20 ari sa 150 rodnih stabala šljive i zasad od stotinu mladica.
- Uzdam se u čačansku rodnu, čačansku lepoticu i nešto malo stenlejku. Rakiju pravim na tradicionalan način. Pečem je u kazanu, a zatim čuvam u drvenom buretu najmanje godinu dana. Tako šljivovica dobije najbolji kvalitet - objašnjava Zoran Jovanović.
I, zaista, srpski med je izvan naših granica izuzetno cenjen, a analiza rađena u Italiji je pokazala da Jovanović ima robu prve klase. To potvrđuje da je brdsko-planinsko selo poput njegove Zabrege, udaljeno od polja koja se tretiraju pesticidima, istinski raj za pčele.
- Sada je vreme da se na donje plodište košnica dodaju nastavci. Med u tim malim ramovima ne dolazi u kontakt sa lekovima za pčele, ničim nije tretiran, pa otud i zavidan kvalitet. U pčelinjaku uvek ima posla, posebno s proleća, kad se priprema paša i proširuju legla - veli vredni domaćin koji živi samo sa majkom, dok brat iz grada dolazi da pomogne u vreme najvećih poslova.
Zimi, kaže, pravi ramove i topi vosak koji je vrlo tražen, kao i propolis kapi - zbog korone. Lane je započeo i proizvodnju likera sa medom, a bazični sastojci su voće i komova.
Preporučuje maline, višnje, dunje, jagode... a med mora biti bagremov, jer je livadski veoma aromatičan, pa bi "preoteo" ukus voća.
PANIKA U PRIŠTINI: Kikl dobio mandat za formiranje nove austrijske vlade, za njega Kosovo nije država
LIDER krajnje desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl dobio je danas mandat za formiranje nove austrijske vlade, a njegova stranka uputila je prošle godine predlog rezolucije austrijskoj Skupštini kojom zahteva da se parlament izjasni protiv priznanja tzv. Kosova.
06. 01. 2025. u 19:41
OVO JE UBICA IZ JAGODINE: Vlasnik kafane i drugi muškarac ga tukli, on se vratio sa "škorpionom" i zapucao (FOTO)
NAPADAČ koji je večeras ubio vlasnika kafane u Jagodini Dejana Mihajlovića (55) i ranio još jedno lice je Saša Milosavljević Babac (47), koji ima debeo dosije, a osuđivan je za više krivičnih dela, pokušaj ubistva, nasilje u porodici.
06. 01. 2025. u 21:25
NIJE SAMO NOVČIĆ: Šta se još stavlja u božićnu česnicu
ZNATE li šta sve može da se ubaci u česnicu i čime je dopušteno zameniti novčić?
05. 01. 2025. u 10:17
Komentari (0)