LIGA NACIJA: Navijači uz „lale”, „azuri“ jure osvetu

TIP redakcija

13. 06. 2023. u 13:05

U polufinalima (sreda i četvrtak) sastaju se Holandija i Hrvatska, odnosno Španija i Italija

ЛИГА НАЦИЈА: Навијачи уз „лале”, „азури“ јуре освету

FOTO: AP

Završnica Lige nacije doneće evropskim reprezentacijama borbe za još jedan trofej. Sigurno je da će se neka od četiri selekcije, Španija, Italija, Holandija i Hrvatska, prvi put okititi peharom u ovom nadmetanju, jer se Portugalija i Francuska kao dva prethodna osvajača nisu ni plasirali na turnir.

Kao domaćinu, Holandiji bukmejkeri daju najveće šanse da stignu do krune. Uostalom, Portugalija je uspela da osvoji nadmetanje uz svoje navijače 2018/2019, dok je Italija završila tek na trećoj poziciji 2020/2021. godine.

U prvom polufinalu, u sredu na „De Kajpu“ u Roterdamu, Holandija će protiv Hrvatske juriti finale. „Lale“ su nakon Svetskog prvenstva ponovo na klupu vratile Ronalda Kumana, ali početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. bio je polovičan.

Izgubili su ubedljivo od Francuske (4:0), dok su donekle popravili utisak protiv nejakog Gibraltara (3:0). Isto tako ni „kockasti“ nakon trećeg mesta na Mundijalu nisu blistali. Odigrali su nerešeno sa Velsom (1:1), ali su trijumfovali protiv Turske (2:0). Ako se pogledaju sastavi, oba selektora su odlučila da angažuju najjače adute. U ekipi „lala“ izostaće napadač Memfis Depaj, dok je kod Hrvata zbog incidenta sa navijačima na treningu iz tima odstranjen centarfor Marko Livaja.

Ono što je neobično je što ove dve reprezentacije 25 godina nisu igrale važan takmičarski meč. Još od borbe za treće mesto na SP 1998, kada su Hrvati pobedili 2:1, nisu igrali u susretu koji je imao veliki ulog. Jer prijateljski duel u februaru 2008. godine teško je uzimati za bilo kakav ozbiljniji reper.

Zato će se u drugom polufinalu, u četvrtak (20.45) u "Enšedeu", sastati stari znanci, selekcije Španije i Italije. „Azuri“ sigurno nisu zaboravili poraz koji im je nanela „furija“ pre dve sezone u istoj fazi nadmetanja kada su bili domaćini (2:1), čime su im okončali neverovatnu seriju od 37 mečeva bez poraza. Od tog trenutka, puleni Roberta Mančinija su zastali, nisu uspeli da se domognu SP drugi put zaredom, dok su ove kvalificije za EP započeli pobedom nad Maltom (2:0), ali i neuspehom od Engleske (1:2). Koliko je ozbiljno shvatio završnicu Lige nacije selektor Italije, govori podatak da je pozvao čak pet igrača Intera koji su se borili za pehar Lige šampiona u subotu.

Sa druge strane, Španija sa novim strategom Luisom de la Fuenteom nije krenula kako joj nadimak kaže, „furiozno“. Izgubila je šokantno od Škotske (2:0), ali je protiv Norveške bila jaka (3:0). Međutim, pogled na sastav otkriva namere De la Fuentea da isproba neke nove opcije, s obzirom na to da se u ekipi nalazi samo 12 igrača sa prethodnog SP. Uprkos tome, bukmejkeri ipak vide Špance kao favorite u duelu sa Italijom.

NAŠ PREDLOG:

Sreda (20.45)

Holandija – Hrvatska  1  (1,95)

Četvrtak (20.45)

Španija – Italija  3+  (1,85)

Kvote pobednik

Holandija 3,00

Španija 3,50

Italija 4,00

Hrvatska 4,50

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTINOV DŽOKER: Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

PUTINOV "DžOKER": Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

Nedugo nakon što je u maju 2024. predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije, postalo je poznato i ko će biti novi ruski ministar sporta. A izgleda da će se sada desiti i jedna nesvakidašnja stvar - baš taj ministar postaće, po svoj prilici, i predsednik ruskog Olimpijskog komiteta.

17. 10. 2024. u 22:50

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

Svetislav Pešić, dosadašnji selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije, istakao je da je završio sa tim poslom, te da je vreme da, uz novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije (a Predraga Danilovića na toj funkciji menja Nebojša Čović) dođe i novi strateg "orlova". Međutim...

17. 10. 2024. u 15:55

Komentari (0)

JEZIVA SCENA U PREMIJER LIGI: Dani Velbek dobio udarac u leđa! Englez ostao nepomično da leži na travi (FOTO)