BORBA DO POSLEDNJEG MINUTA U JEREVANU: Jermenija - Republika Irska

Novosti online

04. 06. 2022. u 09:55

MEČ na stadionu "Vezgen Sargasjan" u Jerevanu na programu je od 15 časova.

БОРБА ДО ПОСЛЕДЊЕГ МИНУТА У ЈЕРЕВАНУ: Јерменија - Република Ирска

FOTO: AP/Tanjug

Fudbalska reprezentacija Jermenije dočekaće nacionalnu selekciju Republike Irske u prvom kolu grupe "B1" Lige nacija. 

Državni tim Jermenije nema preveliku istoriju. Prvu međunarodnu utakmicu odigrao je u Jerevanu 14. oktobra 1992. protiv Moldavije i taj susret završen je bez pogodaka. Prvu službenu utakmicu odigrali su u Briselu protiv Belgije, 7. septembra 1994. u okviru kvalifikacija za prvenstvo Evrope 1996. u Engleskoj. U tom meču Belgija je slavila sa 2:0. Te kvalifikacije Jermeni su završili na poslednjem mestu u grupi sa 5 bodova.

Najveći uspeh ostvaren je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. kada je reprezentacija završila na trećem mestu u grupi "B" sa 17 bodova (odmah iza Rusije i Irske). Uoči poslednjeg kola Jermenija je imala samo 1 bod zaostatka u odnosu na direktnog konkurenta i današnjeg protivnika Republiku Irsku, ali je izgubila u Dablinu sa 2:1 i nisu uspeli da se plasiraju u baraž.

Najbolji plasman na FIFA rang listi ostvarili su u februaru 2014. kada su bili 30. na svetu, a 2018. godinu su okončali na 101. poziciji.

Irci imaju mnogo veću tradiciju od današnjeg protivnika. Svoj debi na međunarodnoj sceni upisali su 1924. godine na Olimpijskim igrama u Parizu. Najveći uspeh im je plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva 1990. u Italiji kao i plasman u osminu finala Evropskog prvenstva 2016. u Francuskoj. Najviše utakmica u zelenom dresu ima legendarni Robi Kin (146), nekadašnji napadač je i nabolji strelac u istoriji reprezentacije sa 68 golova.

Jermenija nije pobedila današnjeg protivnika u oba prethodna međusobna duela. Irci su slavili u Jerevanu sa 1:0, dok je u Dablinu trijumf upisan sa pomenutih 2:1. Malu prednost dajemo gostima.

NAŠ TIP: 2 (kvota 1,8)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

Svetislav Pešić, dosadašnji selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije, istakao je da je završio sa tim poslom, te da je vreme da, uz novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije (a Predraga Danilovića na toj funkciji menja Nebojša Čović) dođe i novi strateg "orlova". Međutim...

17. 10. 2024. u 15:55

Komentari (0)

NOVAKU PUKO FILM! Đoković postavio ultimatum teniskim vlastima - počeo rat kakav beli sport ne pamti!