MODRIĆ NA "POLJUDU" PIŠE ISTORIJU: Ruši rekord kvalifikacija koji stoji od utakmice Hrvatska - SR Jugoslavija 1999. godine

O. M.

25. 03. 2023. u 15:18 >> 15:18

FUDBALSKA reprezentacija Hrvatske otvoriće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo utakmicom protiv Velsa na "Poljudu" u subotu od 20.45.

МОДРИЋ НА ПОЉУДУ ПИШЕ ИСТОРИЈУ: Руши рекорд квалификација који стоји од утакмице Хрватска - СР Југославија 1999. године

FOTO: Tanjug/AP

Ovo će biti duel dva najbolje reprezentacije iz grupe "D" kvalifikacija za odlazak na završni turnir u Nemačkoj. 

Hrvatska je zadivila ceo svet nastupima na dva poslednja mundijala, osvojivši jedno drugo i jedno treće mesto, ali na evropskim prvenstvima "vatreni" nemaju ni približan uspeh, jer su na poslednja dva izdanja, 2021. i 2016, ispadali u osmini finala, a 2012. nisu prošli ni grupu.

Uspesima Hrvatske na svetskim prvenstvima najviše je doprineo Luka Modrić koji ni u 38. godini ne pomišlja da se oprosti od "kockastog" dresa. Vezista madridskog Reala će, kada sa kapitenskom trakom istrči na teren splitskog Poljuda, imati tačno 37 godina, 6 meseci i 17 dana. Time će postati najstariji reprezentativac Hrvatske u kvlaifikacijama za svetska ili evropska prvenstva. Taj rekord do danas drži golman Dražen Ladić koji je u utakmici kvalifikacija za Euro 2000. u Zagrebu protiv reprezentacije SR Jugoslavije imao 36 godina, 9 meseci i 7 dana.

Ovo će inače biti prva utakmica Hrvatske, ali i Velsa, posle Svetskog prvenstva u Kataru, gde su "vatreni" osvojili bronzu, a "zmajevi" ispali u grupi sa Engleskom, SAD i Iranom.

Ove dve ekipe sastajale su se šest puta otkad je Hrvatska samostalna, a Vels još nikada nije pobedio. Hrvati imaju četiri trijumfa a dva puta su igrali nerešeno. Bili su zajedno u grupi kvlaifikacija za Euro 2020. Tada je Hrvatska pobedila sa 2:1 u Osijeku golovima Ivana Perišića i Džejmsa Lorensa koji je pogodio svoju mrežu dok je strelac za Vels bio Dejvid Bruks. U Kardifu je bilo 1:1, a strelci su bili Garet Bejl i Nikola Vlašić.

Hrvatska nikada nije izgubila kao domaćin u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (27 pobeda, osam nerešenih), ali "Poljud" je jedini, od 13 stadiona na kojima je igrala kod kuće, na kome ima negativan bilans u svim takmičenjima - četiri pobede, osam nerešenih i pet poraza. Ipak, kada je reč o kvalifikacijama za evropska prvenstva bilans se menja u korist "kockastih" - po dve pobede (Mađarska i Gruzija) i dva nerešena, oba protiv Italije.

Nakon završetka Mundijala karijeru je završio najbolji strelac "zmajeva" u istoriji, Geret Bejl što će svakako biti veliki hendikep Velšane.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,60)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTINOV DŽOKER: Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

PUTINOV "DžOKER": Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

Nedugo nakon što je u maju 2024. predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije, postalo je poznato i ko će biti novi ruski ministar sporta. A izgleda da će se sada desiti i jedna nesvakidašnja stvar - baš taj ministar postaće, po svoj prilici, i predsednik ruskog Olimpijskog komiteta.

17. 10. 2024. u 22:50

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

Svetislav Pešić, dosadašnji selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije, istakao je da je završio sa tim poslom, te da je vreme da, uz novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije (a Predraga Danilovića na toj funkciji menja Nebojša Čović) dođe i novi strateg "orlova". Međutim...

17. 10. 2024. u 15:55

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid