"OLIMPIJSKI DERBI" ZA EVROPU: Marselj želi direktno u najjače evropsko takmičenje, Lion "juri" utešnu Ligu konferencija

O. M.

23. 04. 2023. u 11:15

OLIMPIK iz Marselja gostuje imenjaku iz Liona u derbiju 32. kola francuske Lige 1.

ОЛИМПИЈСКИ ДЕРБИ ЗА ЕВРОПУ: Марсељ жели директно у најјаче европско такмичење, Лион јури утешну Лигу конференција

Foto: Profimedia

Marselj u 122. "olimpijski derbi" ulazi sa treće pozicije na tabeli sa 64 boda, 11 manje od lidera Pari Sen Žermena i jednako kao drugoplasirani Lans, a osim borbe za titulu koja je sve dalje od ''Velodroma'', bitno je i osvojiti drugu poziciju koja donosi direktan plasman u Ligu šampiona, za razliku od treće koja vodi u plej-of kvalifikacija.

Lion je sedi na tabeli sa 50 bodova i sedam kola pre kraja najviše čemu može da se nada je plasman u Ligu konferencija, a u trci za petu poziciju koja tamo vodi, "lavovima" beže šest bodova Lil i tri Ren.

Marselj je pobedio Trou sa 3:1 kod kuće u prošlom kolu Lige 1, čime je svoj niz neporaženosti, koji traje od poraza na penale u Kupu Frnacuske od drugoligaša Ansija, produžio na šest. Lion je takođe pobedio u 31. kolu, kada je bio bolji 2:1 od domaćina Tuluza. Lionova serija nepobedivosti u Ligi 1 traje već sedam utakmica, ali ova ekipa je nedavno ispala u Kupu Francuske porazom sa 1:0 od branioca trofeja Nanta. 

Kada su se dve ekipe poslednji put sastale u Ligi 1 Marselj je pobedio sa 1:0 na ''Velodromu'', prošlog novembra. Jedini strlac na susretu bio je Semjuel Žigo u 43. minutu.

Aleksis Sančez je ove sezone najbolji gogltere Marselja sa 12 pogodaka u ligi, ali nije mogao da pronađe put do protivničke mreže na poslednje tri utakmice. Ključni igrač Liona u dosadašnjem delu Šampionata je Aleksandar Lakazet koji predvodi klupsku listu strelaca sa 19 golova, četiri manje od najboljeg tobdžije Lige 1 Kilijana Mbapea iz Pariz Sen Žermena.

U poslednjih šest ligaških mečeva obe ekpe imaju poravnat skor, sa po tri pobede i neodlučne i gotovo identičnu gol razliku, Lion 10:6, Marsej 9:5.

Od 121 dosadašnjeg "olimpiskog derbija" 105 je odigrano u okviru Lige jedan, a timovi su skoro izjednačeni. Štaviše, najveći broj susreta završen je bez pobednika, čak 40. Lion je pobedio 36 puta, a Marselj 29, dok je gol-razlika 167:162 u korist "lavova".

Rekordnu pobedu ostvario je Lion 1997 kada je bilo 8:0. Marselj je šest godina ranije ostvario svoju najubedljiviju trijumf od 7.0, ali utakmica sa najviše golova odigrana je novembra 2009, kada je bilo 5:5. Domaćin Lion je vodio 1:0, 2:1 i 5:4, a Marselj 4:2, ali su na kraju podelom bodova bili zadovoljni svi, osim tadašnjih trenera Kloda Puela i Didjea Dešampa.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj

novoj aplikaciji.

NAŠ PREDLOG: 3+ (kvota 1,68) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTINOV DŽOKER: Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

PUTINOV "DžOKER": Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

Nedugo nakon što je u maju 2024. predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije, postalo je poznato i ko će biti novi ruski ministar sporta. A izgleda da će se sada desiti i jedna nesvakidašnja stvar - baš taj ministar postaće, po svoj prilici, i predsednik ruskog Olimpijskog komiteta.

17. 10. 2024. u 22:50

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

Svetislav Pešić, dosadašnji selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije, istakao je da je završio sa tim poslom, te da je vreme da, uz novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije (a Predraga Danilovića na toj funkciji menja Nebojša Čović) dođe i novi strateg "orlova". Međutim...

17. 10. 2024. u 15:55

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom