SELTIK NAPADA "TRIPLU KRUNU": Na putu mu stoji nekadašnji "ubica džinova"

O. M.

03. 06. 2023. u 08:35

JUBILARNO 150. finale škotskog FA kupa na programu je u subotu uveče na legendarnom Hempden parku, a koplja će ukrstiti šampion Seltik i ekipa iz Čempionšipa Invernes Kaledonijan tisl.

СЕЛТИК НАПАДА ТРИПЛУ КРУНУ: На путу му стоји некадашњи убица џинова

Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Seltik je u trci za kompletiranje "triple krune" što bi bilo peto takvo ostvarenje u poslednjih sedam godina, dok se Invernes nada tek drugom trofeju u istoriji, posle osovjenog FA Kupa 2015. godine. Tada su u polufinalu eliminisali Seltik pobedivši sa 3:2 posle produžetaka. To, zanimljivo je, nije bila jedina pobeda "Kalija" nad "keltima". Pobedili su u prvom ikada međusobnom susretu, u prvoj rundi FA kupa 2000. kada je, posle senzacionalnog trijumfa od 3:2, britanski San skovao nadimak "super Kali" po uzoru na čuvenu pesmu "Superkalifradžilistikespialidoušs" iz Diznijevog filma "Meri Popins".

Učinili su to i 2003. i to u četvrtfinalu, kada je bilo 1:0, a ukupno je u prvih deset godina postojanja, Invernes u škotskom FA Kupu zabeležio 12 iznenađenja, pobedama nad ekipama iz Premijeršipa ili Čempionšipa dok je ekipa boravila u ligama jedan i dva. To im je donelo još jedan nadimak, "ubice džinova". Prvi poraz od Seltika u kupu doživeli su u trećem međusobnom susretu iako je i on pretio da se završi šokom po "zeleno-bele" koji su gubili sa 1:0 do 89. minuta, kada su sa dva gola za 60 sekundi novu bruku sprečili Presli i Miler.

Pošto je četiri kola pre kraja matematički osigurao prvo mesto, Seltik je malo popustio gas u domaćem šampionatu, pa je pre poslednjeg kola u kome je pobedom od 5:0 nad Aberdinom na "Parkhedu" proslavio titulu, osvojio samo bod u tri utakmice, porazima od Rendžersa i Hibernijana i remijem sa Sent Mirenom. Dve od ove tri ekipe, Sent Miren i Rendžers, našle su se na putu Seltika do finala, a ostali protivnici izabrnika Angelosa Postekoglua bili su Grinok Morton i Harts.

Seltik je u prilici da 41. put osvoji opehar namenjen pobedniku škotskog FA kupa, a u svih devet prethodnih finala odigranih u poslednjih 20 godina "bojsi" su pobedili. Jedino finale u 21. veku koje su igubili bilo je 2001. godine kada ih je Rendžers savladao sa 1:0.

S druge strane Invernes je pre Falkirka izbacio Kilmarnok, Livingston i Stirling albion, dok je meč četvrte runde protiv Kvins parka, koji je originalno izgubio sa 2:0, dobio za zelenim stolom, jer su "paukovi" u sastav uvrstili nepravilno registrovanog igrača.

Posle legendarnih pobeda u FA kupu Invernes nije imao mnogo uspeha protiv Seltika jer je ostavario samo još tri pobede u Premijeršupu, jednu u Glazgovu i dve u Invernesu. Poslednja tri međusobna susreta pripala su slavnijem rivalu uz gol-razliku od 13:0.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1&4+ (kvota 1,75) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTINOV DŽOKER: Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

PUTINOV "DžOKER": Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

Nedugo nakon što je u maju 2024. predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije, postalo je poznato i ko će biti novi ruski ministar sporta. A izgleda da će se sada desiti i jedna nesvakidašnja stvar - baš taj ministar postaće, po svoj prilici, i predsednik ruskog Olimpijskog komiteta.

17. 10. 2024. u 22:50

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

Svetislav Pešić, dosadašnji selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije, istakao je da je završio sa tim poslom, te da je vreme da, uz novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije (a Predraga Danilovića na toj funkciji menja Nebojša Čović) dođe i novi strateg "orlova". Međutim...

17. 10. 2024. u 15:55

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?