SRBIN OD PRVOG MINUTA NAPADA DINAMO U ZAGREBU: Sparta "žrtvovala" domaće prvenstvo zbog plej-ofa za Ligu šampiona

O. M.

24. 08. 2023. u 09:00

SPARTA iz Praga gostuje zagrebačkom Dinamu u prvoj utakmici plej-ofa za Ligu Evrope. Utakmica se igra od 20 časova na stadionu "Maksimir".

СРБИН ОД ПРВОГ МИНУТА НАПАДА ДИНАМО У ЗАГРЕБУ: Спарта жртвовала домаће првенство због плеј-офа за Лигу шампиона

FOTO: EPA

Ovi timovi su u plej-of za popunu Lige Evrope stigli iz kvalifikacija za Ligu šampiona odakle su eliminisani u trećem kolu. Zagrebačke "modre" izbacio je grčki AEK, dok su praški "crveni" bili lošiji u dvomeču sa Kopenhagenom. Oba ova duela bila su dramatična, naročito duel hrvatske i grčke ekipe koji je imao crnu uvertiru kada je navijač AEK-a izboden nožem dok je mirno sedeo u kafiću.

Fudbaleri AEK-a izdigli su se iznad situacije i u dve utakmice na terenu pokazali da su bolji tim od hrvatske "momčadi". U Zagrebu su preokrenuli vođstvo domaćih i golom Galanopulosa u 90. minutu stigli do 2:1, a u revanšu na stadionu "Aja Sofija" gubili 2:0 do 65. minuta, ali su u zaustavnom vremenu postigli dva pogotka. 

Prvo je Arauho u drugom minutu nadoknade poravnao ukupan rezultat na 3:3, a onda su Grci u 10. minutu nadoknade dobili priliku da iz najstrože kazne stignu do pobede. Livaković je odbranio pokušaj Garsije sa bele tačke, ali je na loptu natrčao nekadašnji igrač Dinama i reprezentacije Hrvatske Domagoj Vida i glavom je prosledio u mrežu. Time je svoju ekipu poslao u plej-of za Ligu šampiona (AEK izgubio prvi meč na gostovanju šampionu Belgije Antverpenu), a svoj bivši klub u plej-of za Ligu Evrope.

Dinamo je pre AEK-a odigrao šest zvaničnih utakmica u novoj sezoni. Od toga dve u drugom pretkolu Lige šampiona protiv Astane koju su savladali ukupnim rezultatom 6:0 i tri u HNL-u, prvom razredu hrvatskog fudbala, gde se nazire da će posle višegodišnje dominacije možda ostati bez titule šampiona. 

Nakon što je u utakmici Superkupa savladao večitog rivala Hajduk sa 1:0, na istom stadionu u Maksimiru, "bili" su samo šest dana kasnije stigli do prvenstvene pobede od 2:1 i to posle preokreta. U drugom kolu Dinamo je pobedio na gostovanju Istri iz Pule, ali je u trećem kolu, neposredno pred dvomeč sa Grcima, odigrao bez golova sa Goricom  i to opet na Maksimiru. Posle tri odigrane prvenstvene utakmice "modri" su bez pobede na svom terenu i zauzimaju sedmo mesto na tabeli sa osam bodova zaostatka za vodećim Hajdukom, doduše uz utakmicu manje.

Dinamo će u pohod na grupnu fazu Lige Evrope krenuti bez starog trenera Igora Bišćana koga je posle revanša sa AEK-om zamenio bosanski stručnjak Sergej Jakirović, ali i bez Josipa Šutala, koji je potpisao ugovor vredan 21 milion evra sa Ajaksom. Njega će u startnoj postavi verovatno zameniti brat Boško.

Sparta je od Kopenhagena ispala na penale posle velikog broja preokreta. Danci su posle 0:0 u prvom meču u Kopenhagenu, vodili sa 1:0 u Pragu, Česi su okretali na 2:1 i na 3:2, a na kraju je bilo 3:3. Penale su promašili Krejči u prvoj i Sorensen u četvrtoj seriji.

Nakon pet odigranih kola u Češkoj ligi Sparta je druga sa 13 bodova iza najvećeg rivala Slavije koja ima maksimalan učinak. Korak za crveno-belima izgubili su upravo u poslednjoj rundi kada su odigrali 1:1 sa Teplicama. Razlog se može tražiti u odluci trenera Pliskea da odmori nekoliko igrača pred dvomeč sa Dinamom.

Srpski internacionalac Veljko Birmančević koji je ovog leta došao u Prag na pozajmicu iz Tuluza konkuriše za startnih 11, a pošto je podjednako koristan na pozicijama napadača, levog krila i polušpica, ostaje da se vidi gde će mu Pliske pronaći mesto.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 1,90) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTINOV DŽOKER: Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

PUTINOV "DžOKER": Neka se Zapad spremi! Sportski udarac uzvraća Rus koji želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar?

Nedugo nakon što je u maju 2024. predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije, postalo je poznato i ko će biti novi ruski ministar sporta. A izgleda da će se sada desiti i jedna nesvakidašnja stvar - baš taj ministar postaće, po svoj prilici, i predsednik ruskog Olimpijskog komiteta.

17. 10. 2024. u 22:50

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

KAKAV PREOKRET! Evo ko će biti selektor košarkaša Srbije!

Svetislav Pešić, dosadašnji selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije, istakao je da je završio sa tim poslom, te da je vreme da, uz novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije (a Predraga Danilovića na toj funkciji menja Nebojša Čović) dođe i novi strateg "orlova". Međutim...

17. 10. 2024. u 15:55

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?