DERBI PODELJENOG GRADA: Velež gostuje Zrinjskom na svom stadionu

O. M.

18. 10. 2023. u 10:13 >> 10:13

OVE srede Mostar će biti centar fudbalskih zbivanja u "regionu", pošto se na stadionu pod "Bijelim brijegom" igra gradski derbi između Zrinjskog i Veleža. Ova utakmica "visokog rizika" zakazana je za 16 časova i 30 minuta.

ДЕРБИ ПОДЕЉЕНОГ ГРАДА: Вележ гостује Зрињском на свом стадиону

Profimedia

Reč je o zaostalom meču trećeg kola bosanskohercegovačke Premijer lige. Susret je odložen, pošto je Zrinjski u to vreme imao obaveze u kvalifikacijama za evrokupove. Da je odlaganje imalo smisla pokazali su "plemići" plasmanom u grupnu fazu Lige konferencija gde igraju zapaženu ulogu. U drugom kolu su izgubili na gostovanju slavnoj Aston vili, a jedini gol primili su tek u četvrtom minutu nadoknade izgubljenog vremena. Prethodno su na "svom" stadionu šokirali AZ Alkmar i ceo fudbalski svet, okrenuvši Holanđane od 0:3 do 4:3.

Ovi znaci navoda u reči "svom" nisu tu slučajno, pošto je stadion pod Bijelim brijegom od svoje izgradnje 1958. godine do početka ratova na tlu današnje Bosne i Hercegovine pripadao Veležu, koji je od tada morao da se preseli na levu obalu Neretve i zaigra na stadionu u naselju Vrapčići, koji je u međuvremenu renoviran i preimenovan u "Rođeni", po nadimku nekada, a mnogi će uprkos brojnim titulama Zrinjskog reći i sada, najvećeg hercegovačkog kluba.

Trenutno je Zrinjski četvrti na tabeli sa 18 bodova iz osam odigranih utakmica, dok je Velež peti sa bodom manje i utakmicom više. "Plemići" su u seriji od četiri prvenstvene pobede koje su usledile posle dva minimalna poraza u derbijima, od Sarajeva u gostima i Posušja kod kuće. U poslednjem ispitu savladali su Slogu iz Doboja u Mostaru, golovima Kiša i Jukića.

Velež je posle nešto lošijeg starta i smene trenera zaigrao bolje i sada je u solidnoj seriji od četiri pobede u poslednjih pet utakmica. Izgubili su "rođeni" samo na gostovanju banjalučkom Borcu sa 2:1, dok su u prethodnom kolu istim tim rezultatom savladali Posušje, koje je mesec dana ranije šokiralo Zrinjski.

Zrinjski ima četiri vezane pobede u međusobnim susretima sa Veležom, ali su tri od njih bile 1:0, uključujući i poslednji derbi pod Bijelim brijegom. Velež ima samo jednu pobedu u poslednjih 10 susreta, uz dva remija.

Tačan broj mostarskih derbija nije poznat i verovatno nikada neće biti utvrđen jer su skoro svi podaci o utakmicama pre Drugog svetskog rata uništeni ili zauvek izgubljeni. Nešto Veležove arhive su uništili okupatori, a drugi deo je sakriven, ali je vihor rata odneo sve koji su znali gde je pohranjen.

Od obnavljanja Zrinjskog odigrali su 44 prvenstvene utakmice, a skor je 24 pobede plemića, 12 "rođenih" i osam nerešenih.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1 (kvota 1,57)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! "Novosti" otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je pismo, kao svoju odbranu, poslao nadležnim sportskim vlastima kada su otvorili istragu protiv njega.

18. 09. 2024. u 16:24

KAKVA REAKCIJA! Miloš Biković obavestio Ruse, a oni ovako reagovali na to što je Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio

KAKVA REAKCIJA! Miloš Biković obavestio Ruse, a oni ovako reagovali na to što je Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. Sada mu je veliku podršku poslao naš proslavljeni glumac, Miloš Biković, koji živi i radi u Rusiji, a baš tamo, ruska javnost, burno je reagovala na tu vest.

17. 09. 2024. u 17:10

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno