KAKAV EL KLASIKO: Španski giganti ulaze u najveći derbi svetskog fudbala posle ubedljivih pobeda u Ligi šampiona

O. M.

26. 10. 2024. u 10:22

PRVI ovosezonski Klasiko španskog fudbala igra se ove subote na "Santjago Bernabeu" stadionu gde će Real Madrid od 21 čas ugostiti Barselonu.

КАКАВ ЕЛ КЛАСИКО: Шпански гиганти улазе у највећи дерби светског фудбала после убедљивих победа у Лиги шампиона

FOTO: Tanjug/AP

Biće to 301. duel večitih rivala, nakon što je jubilarni 300. odigran na pripremnoj turneji po SAD, kada je Barselona pobedila sa 2:1 u Ist Raderfordu.

Obe ekipe u utakmicu ulaze posle ubedljivih pobeda u Ligi šampiona i to protiv nemačkih ekipa. Pet meseci nakon trijumfa od 2:0 nad Borusijom iz Dortmunda u finalu Lige šampiona, Real Madrid je dočekao istog rivala pre nekoliko dana na ovom stadionu i posle velikog preokreta slavio sa 5:2. Kladioničarskim rečnikom rečeno, došlo je sedam plus i iz dvojke u keca.

 Barselona je sa svoje strane, odnela ubedljivu pobedu nad Bajernom od 4:1. Time je Barselona prekinula niz od šest praza od bsavarskog giganta koji je započeo u maju 2015. godine Pirovom pobedom u minhenskom revanšu polufinala Lige šampiona, a nastavljen pet godina kasnije, onim epskim trijumfom Bajerna od 8:2 usred Barselone.

Zanimljivo je da je na tom meču Bavarce predvodio Hansi Flik, današnji trener Barselone, koji je tako u sredu postao prvi čovek u istoriji fudbala koji se osvetio sam sebi.

Ali, vratimo se El Klasiku. 

Današnji meč biće verovatno ključan u borbi za naslov. Posle deset odigranih kola u La ligi, domaći tim zaostaje tri boda za gostima, ali trenutna forma Real Madrida je impresivna. Sa 31 pobedom i 11 remija, to je niz koji traje od aprila prošle godine, "Kraljevski klub" je na korak od izjednačenja sa rekordom Barselone od 43 utakmice bez poraza u La ligi. Trener Karlo Ančeloti, koji je nedavno proslavio 200. ligaški meč na klupi Reala, obeležio je godišnjicu teškom, ali zasluženom pobedom protiv Selte iz Viga od 2:1.

Real ulazi u ovaj okršaj sa velikim samopouzdanjem, posebno imajući u vidu njihov odličan učinak u poslednjim susretima sa Barselonom na "Santjago Bernabeuu", gde su pobedili u četiri od prethodnih pet susreta.

Sa druge strane, Barselona pod Hansijem Flikom igra jednu efektnu kombinaciju nemačkog "gegenpresa" i španske "tiki-take" što dovodi do ludila protivničke odbrane i trenere. Ova taktika pokazala se posebno efektnom u poslednje dve utakmcie kada su se u tim vratili Franki de Jong i Gavi, ali ona ipak više odgovara napadačkoj trojci, Levandovskom, Rafinji i Jamalu, koji su postigli 21 gol od 33 prvenstvena Barselone u ovoj sezoni La lige, kao i osam od deset u Ligi šampiona.

Barselona je svoju nedavnu dominaciju u La ligi izgradila na snažnom napadu koji je u odličnoj formi. Katalonski klub je u proseku davao tri i po gola po meču na poslednja četiri gostovanja u La ligi, a takođe su postigli najmanje dva gola na svakom od prethodnih deset gostovanja. Ta impresivna serija počela je tokom njihove poslednje posete Madridu, kada su poraženi sa 3:2 u uzbudljivom susretu.

KAo i uvek kada igraju ovi rivali očekujemo mnogo uzbuđenja i golova. Zanimljivo je da nije bilo nerešenog ishoda u prvenstvenom El Klasiku od decembra 2019, dok je poslednji na Šamartenu bio još 2011. godine. Međutim, sada su izgledi veliki da će ta serija pobeda jedne ili druge ekipe biti prekinuta.

Kliknite na link za NAŠ TIP: X (kvota 4,15)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Izvanredni poslovni rezultati kompanije dm drogerie markt u godini jubileja, uz rast od 30,34 odsto