NOLE, IDEMO PO TO ZLATO! Epsko finale Olimpijskih igara u kome Đoković i Alkaraz ruše brojne rekorde

O. M.

04. 08. 2024. u 07:00

NAJBOLjI teniser sveta svih vremena Novak Đoković u nedelju se protiv Karlosa Alkaraza bori za jedini naslov koji mu nedostaje - olimpijsko zlato. Meč je naprogramu posle finala ženskog dubla koje počinje u podne, dakle očekujmo da srpski i španski teniser izađu na teren stadiona "Filip Šatrije" oko 14.00 ili nešto kasnije.

НОЛЕ, ИДЕМО ПО ТО ЗЛАТО! Епско финале Олимпијских игара у коме Ђоковић и Алкараз руше бројне рекорде

FOTO EPA

Protivnik u finalu biće mu, po njegovim rečima, trenutno najbolji teniser sveta, koji ga je pobedio pre tri nedelje u finalu Vimbldona. Meč za zlato igra se u dva seta, što je slučaj od prošlih Olimpijskih igara. Inače se pre toga igrao na tri dobijena seta.

Nole i Karlito do sada su se sastajali šest puta. Rezultat je poravnat, 3:3, s tim što je u finalima prednost na strani mladog Šanca, 2:1. Na šljaci su igrali dva puta i rezultat je i tu izjednačen, ali je Novaku pripao jedini duel na Rolan Garosu, doduše tada se igralo na tri dobijena seta.

Jedna zanimljivost vezana za ovo finale je da će se u njemu sastati najstariji finalista ikad, Novak je to sa 37 godina i nešto više od dva meseca, protiv najmlađeg, Karlos ima 21 godinu i skoro (fali mu jedan dan) tri meseca. Novak ostaje najmlađi polufinalista jer je 2008. godine imao 21 godinu i dva i po meseca kada je nesrećno izgubio polufinale od Rafaela Nadala iako je ukupno osvojio više gemova i poena od španskog asa koji je kasnije u finalu došao do zlata.

Novak Đoković je stigao do finala tako što je pobedio Metjua Ebdena iz Australije, koji je je utehu posle ovog poraza pronašao osvajanjem olimpijskog zlata u muškom dublu, Rafaela Nadala iz Španije, Dominika Kepfera iz Nemačke, Stefanosa Cicipasa iz Grčke i Lorenca Musetija iz Italije koji je u jučerašnjem "malom finalu" osvojio bronzu. Nole nije izgubio set na Olimpijskom turniru.

S druge strane, Karlos Alkaraz je pobedio Habiba iz Libana, Grikspora iz Holandije, Safiulina iz Rusije, Pola iz SAD (bronzani u miks dublu) i Feliksa Ože-Alijasima iz Kanade. Kao i Novak, još nije izgubio set na Olimpijskom turniru.

Da li će problem sa kolenom, koji ga je sprečio da se bori za titulu na Rolan Garosu ove godine a u najmanju ruku umanjio mu izglede i na Vimbldonu, mučiti u najgorem mogućem trenutku u nedelju, ostaje da se vidi.

S druge strane, Alkaraz je tokom svoje debitantske olimpijske kampanje, koja će u najgorem slučaju završiti srebrom, bio u vrhunskoj fizičkoj spremi, što se možda najbolje videlo u polufinalu protiv Kanađanina Ože-Alijasima koji je u čudu gledao kako Španac  bukvalno prolazi kroz njega do finala - 6:1, 6:1. Videlo se to i na mečevima u paru sa legendom Rafaelom Nadalom koji je ipak bio nedovoljno dobar da bi njihov dubl otišao dalje od četvrtfinala gde su ih počistili kasniji finalisti Krajiček i Ram.

Karlito je četvrti Španac u finalima Olimpijskih igara, posle Žordija Arezea 1988, Seržija Brugere 1996. i Nadala 2008, dok je samo Rafa osvajao zlato. Brugera, koji je baš u to vreme gubio naslov "kralj šljake" od Tomasa Mustera, je 1996. godine poklekao pred Andreom Agasijem, omogućivši tako Amerikancu da kompletira "Zlatni slem", a upravo Noletu samo olimpijsko zlato nedostaje da postane tek treći igrač u istoriji, posle Agasija i Rafe, sa ostvarenim tim podvigom. Pri tome bi Nole nadmašio Rafu, koji nema "Super slem" ("zlatni slem" plus završni masters).

Sve svetske kladionice, pa i ove naše, prednost u ovom okršaju daju mladom Špancu, što je i logično imajući u vidu da je aktuelni šampion Vimbldona i Rolan Garosa, dok Nole nije još osvojio nijedan turnir u 2024. godini, ali to ne mora ništa da znači i mi verujemo da će Novak Đoković iz petog pokušaja konačno osvojiti olimpijsko zlato.

 Kliknite na link za NAŠ TIP: Đoković - Alkaraz 1 (kvota 3,25)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUKLA BRUKA! Alkaraz priznao da se folira tokom mečeva