OD SVIH PROIZVODA NA KiM, SRBIMA JE NAJSKUPLJA SLOBODA KOJA NE MOŽE DA SE KUPI: Kurtijeva blokada opustošila rafove u prodavnicama

Novosti Onlajn

06. 10. 2023. u 16:15

NAKON blokade koju su u junu uvele tzv. kosovske vlasti, srpske robe gotovo da više nema u prodavnicama u srpskim sredinama na jugu KiM, rafovi su poluprazni, a trgovci su primorani da robu kupuju od lokalnih dobavljača koja je, znatno skuplja, a lošeg kvaliteta.

ОД СВИХ ПРОИЗВОДА НА КиМ, СРБИМА ЈЕ НАЈСКУПЉА СЛОБОДА КОЈА НЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ: Куртијева блокада опустошила рафове у продавницама

Foto: Novosti

Od 14. juna kada je tzv. kosovska vlada zabranila uvoz srpske robe zalihe koje su se zatekle u prodavnicama potrošene su.

Miljana Čanović iz Gračanice kaže da se teško navikava na nove cene i proizvode lošeg kvaliteta. 

- Da, nestašica se oseća još od kada su zabranili uvoz srpskih proizvoda, a sada su stvari dodatno pogoršane. Oseća se nestašica što se tiče prehrambenih proizvoda, ali i kada je reč o lekovima. Nema onih proizvoda na koje smo navikli i sada smo primorani da kupujemo ono što nam je na raspolaganju, a što je daleko nižeg kvaliteta. Oseća se i vidi da potrošačka korpa nije kao što je pre bila, nije isti iznos cena na koji smo navikli u proteklom periodu, međutim, moramo da se navikavamo na novo stanje - rekla je Čanović.

I Nebojša Arsić iz Dobrotina primetio je prazne rafove u prodavnicama.

- Primetio sam da robe ima manje, čini mi se da su i rafovi nešto prazniji. U svakom slučaju osećaju se nestašice. Čini mi se da je roba i skuplja, ne znam u procentima koliko je to više, ali neki moj lični utisak je da je skuplje - rekao je Arsić.

Pored srpskih proizvoda, Zorica Velić primetila je da povremeno ne stiže ni gotovina. 

- Velika je nestašica, ne samo robe, već i novca. Danas sam saznala da je stigla određena količina novca u banku i poštu. Od proizvoda mi najviše nedostaje sloboda, to je najskuplji proizvod. Sloboda je najskuplja i ne može da se nađe i da se kupi, jedino može da se ima i da se ostvari - rekla je Velić.

Građane posebno zabrinjava i to što u apotekama nema pojedinih lekova.

- Evo baš lekova koje pijem, nakon operacije glave koju sam imao, ovde nema. Kako ću i šta ću dalje, ne znam. Imam nešto zaliha, a ne smem da dođem u situaciju da ostanem bez terapije. Odem u apoteku, kažu, 'nema, idite u Srbiju i kupite'. Najbitniji su lekovi, oni su važniji i od hrane i vode, bez hrane se može, bez lekova ne - rekao nam je Ivica Smajlović.

Na nestašicu lekova, vakcina za bebe, sanitetskog materijala upozoravaju i lekari koji strahuju da ukoliko se zabrana nastavi može doći do humanitarne katastrofe.

BONUS VIDEO: POSLE UBISTVA SRBA NA KOSOVU - Ujedinili se svi srpski navijači

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio