HRVATI U SUZAMA: "Srbiji će kapati litijumske milijarde, a Hrvatska nema nijedno nalazište!" (VIDEO)

Novosti online

24. 07. 2024. u 10:54

U HRVATSKOJ je glavna tema srpski litijum, pa tako hrvatski mediji poručuju da je litijum "bela nafta za 21. vek", da će se potražnja za njim udvostručiti u naredne četiri godine, ističući da Srbiju čekaju litijumske milijarde, dok u Hrvatskoj do sada nije pronađeno nijedno ozbiljno nalazište.

ХРВАТИ У СУЗАМА: Србији ће капати литијумске милијарде, а Хрватска нема ниједно налазиште! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Hrvatski RTL navodi:

- Svi ovih dana pričaju o srpskom litijumu! Litijum je bela nafta za 21. vek i ovakav rudnik će uskoro niknuti u Srbiji. Goleme zalihe dovele su u Beograd i nemačkog kancelara Šolca koji je sa Vučićem potpisao Sporazum po kojem će Srbija litijumom opskrbljivati Evropu. Karta je to za razvijenu i bogatu Srbiju, poručuje veliki vožd (misle na Vučića). U toj novoj Srbiji uskoro kreće serijska proizvodnja Fijata na električni pogon, za čije je baterije litijum ključan. Po zalihama od 1,2 miliona tona, Srbija je 11. u svetu i godišnje bi mogla da pokrije čak 90% evropskih potreba za litijumom.

Kristijan Tičak - urednik auto magazina kaže:

- Litijum se koristi za baterije automobila, lap-topova, telefona. Čak se predviđa da će se potražnja za litijumom u naredne 4 godine udvostručiti, a već sad je 10 puta porasla!

RTL zaključuje:

- I dok Srbija čeka da kapnu litijumske milijarde, u Hrvatskoj do sada nije pronađeno niti jedno ozbiljno nalazište!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio