Odluka

Novosti online

03. 08. 2024. u 18:00

Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu, na sednici održanoj 25. 7. 2024. godine, jednoglasno donosi

Одлука

Foto

ODLUKU

Tekstom “Totalno ludilo opozicionih medija: ‘Danas’ i Marko Vidojković pravdaju skandiranje ‘Ubij Srbina’”, objavljenim 22. juna 2024.godine, portal „Novosti.rs“

1.prekršio je tačke 1 i 2 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, kao i da pravi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja,
2. prekršio je i tačku 3 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži.

Odlučujući o žalbi Marka Vidojkovića, članovi Komisije zaključili su da je portal netačno preneo ono što je Vidojković napisao u kolumni. Iako u tekstu postoji deo kolumne iz kojeg je jasno da je kontekst sasvim drugačiji, autor teksta daje svoje tumačenje onoga što je Vidojković napisao, tvrdeći da on „poručuje da je kriva vlast u Srbiji jer se ‘nije izvinila Hrvatima i Albancima’”.

Komisija ocenjuje da je dozvoljeno, polemisati sa mišljenjem kolumniste, ali se to ne sme raditi vređanjem ljudi o kojima se piše i medija koji te tekstove objavljuju, nazivajući to “totalnim ludilom”, utoliko pre što nije verno preneto ono što je objavljeno.

Komisija veruje da su tekstom, pre svega, prekršene odredbe koje se odnose na istinitost izveštavanja, budući da je netačno i neobjektivno prenet deo kolumne žalioca, dok u tekstu nije napravljena ni jasna razlika između činjenica, s jedne, i komentara, pretpostavki i nagađanja, s druge strane.

Po mišljenju Komisije, prekršena je i tačka Kodeksa koja se odnosi na to da je izostavljanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav čitaoca, budući da je u ovom slučaju, van konteksta prenet samo deo teksta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI, GLEDAŠ LI? Dok se Srbija muči sa realizacijom, Joveljić rešeta u Americi (VIDEO)