"ERDOGAN NAJAVLJUJE POTPUNI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU" Vučić izneo mračne prognoze: O kompromisu niko ne priča

Tanjug

23. 09. 2024. u 19:08

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da reč mir nikada nije potrebnija nego sada, ali da je neophodno da fokus bude na kompromisima, kako bi se ratovi zaustavili, a ne da se gleda ko će da pobedi.

ЕРДОГАН НАЈАВЉУЈЕ ПОТПУНИ СУКОБ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ Вучић изнео мрачне прогнозе: О компромису нико не прича

Foto: Tanjug

Vučić je novinarima u Njujorku rekao da usled ratova najmoćnije zemlje sveta imaju stopu rasta 0,1, 0,2 ili 0,3 odsto, ističući da "neko nije razmišljao ni o energentima, ni o posledicama".

- Mi očajnički tražimo mir i potreban nam je mir. Pre svega Evropi je potreban mir - rekao je Vučić, na pitanje da li je reč mir izlizana, kao što je pomenuo u sinoćnjem govoru u UN.

Vučić je istakao da je reč "mir" potrebnija nego ikada, ali da je u govoru sinoć kritikovao one koji posle "mir" dodaju "ali".

- I sad u Pragu kad smo bili - "mir ali, naši moraju da pobede" - rekao je Vučić.

Kako je dodao, ako se nastavi ratovanje, i na Bliskom Istoku i u Ukrajini i Rusiji, ne vidi gde će to da se završi.

- To preko noći će da dođe do mira - to ne može, mora da postoji nekakav minimalni zajednički imenitelj, neka vrsta kompromisa. O kompromisu niko ne priča - zaključio je Vučić.

On je naveo da se stvari u svetskoj geopolitičkoj situaciji ubrzavaju i da bi uskoro mogao da izbije sukob između Izraela i Libana, za koji se nada, kako je istakao, da će Amerikanci uspeti da iskontrolišu.

- Kao što vidite (predsednik Turske Redžep Tajip) Erdogan sada najavljuje da se ide u potpuni sukob na Bliskom istoku. Ja sam to rekao dva ili tri meseca ranije, da očekujem da se to u drugoj polovini septembra događa. Ja se nadam da će Amerikanci to uspeti da kontrolišu. Strašno je važno da Amerikanci koji imaju, jako bih rekao, "leverage" u obe zemlje, i u Libanu i u Izraelu, da to uspeju da iskontrolišu - rekao je Vučić.

Smatra da bi eskalacija sukoba bila loša i za Srbiju.

- Sve će da ide dalje u recesiju. Svi ćemo živeti lošije. Ništa nam to nije potrebno. Mir nam je nasušno potreba, kao hleb. I bez hleba možete, bez mira ne možete. Dakle, to nam je najveća potreba i najvažnija - dodao je Vučić.

Ocenio je i da situacija na ukrajinskom ratištu ne ide u dobrom smeru, da većina aktera govori o miru, ali da svi žele da oni pobede u tom sukobu.

- I to ludilo nikako da se zaustavi, niko da racionalno nešto kaže. Ali vidim da ima sve više lidera u svetu koji imaju dovoljno smelosti i žele da se ohrabre i da pokažu da je moguće da iskažete svoje mišljenje, koje je drugačije od toga. I ja ću ga sutra iskazati - zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOĆ PRED DERBI: Visio na kolima Bake Praseta dok je vozio kroz centar BG-a - as Zvezde i sin fudbalske legende (VIDEO)