PETKOVIĆ SA MAKRONOVIM SAVETNIKOM: Razgovori o položaju Srba i bezbednosnoj situaciji u južnoj pokrajini

Novosti online

24. 09. 2024. u 18:22

DIREKTOR Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, razgovarao je sa svojim domaćinom, savetnikom predsednika Francuske Emanuela Makrona, u Parizu o situaciji na Kosmetu i položaju Srba u južnoj pokrajini.

ПЕТКОВИЋ СА МАКРОНОВИМ САВЕТНИКОМ: Разговори о положају Срба и безбедносној ситуацији у јужној покрајини

Foto Instagram/petarpetkovic.kim

On je tim povodom na svom Instagram nalogu napisao:

Imao sam odličan dvosatni razgovor danas u Parizu o problemima i izazovima dijaloga i teškom položaju Srba na Kosovu i Metohiji sa Bernarom Buhvalterom, savetnikom francuskog predsednika Emanuela Makrona za kontinentalnu Evropu i Tursku, Rene Trokazom, specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan i Margaritom Boregard, šeficom Odeljenja za Zapadni Balkan, u francuskom Ministarstvu evropskih i spoljnih poslova.

Sa sagovornicima sam razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine u svetlu poslednje runde održane u Briselu, ali i političko-bezbednosnoj situaciji na prostoru Kosova i Metohije, posebno podvukavši niz jednostranih i eskalatornih poteza Prištine i Aljbina Kurtija.
Istakao sam da je Beograd čvrsto opredeljen za mir i normalizaciju odnosa sa Prištinom, ali da sa druge strane pregovaračkog stola u Briselu nema adekvatnog sagovornika s obzirom da su svi potezi Prištine sračunati da destabilizuju situaciju na terenu i stvore nemoguće uslove života za srpski narod na KiM.
Beograd je posvećen ispunjenju svojih obaveza iz dijaloga, ali očekuje i da Priština počne sa ispunjavanjem svojih obaveza posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština na koju srpski narod čeka više od 11 godina.
Zahvalio sam sagovornicima na odvojenom vremenu i konstruktivnom i otvorenom razgovoru, istakavši da Srbija visoko ceni spremnost Francuske da uvek sasluša i poziciju naše zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOĆ PRED DERBI: Visio na kolima Bake Praseta dok je vozio kroz centar BG-a - as Zvezde i sin fudbalske legende (VIDEO)