Partije „zelenih“ guraju fakultet u političko blato

Novosti online

03. 10. 2024. u 13:41

PREDVODNICI udruženja „Ne damo Jadar“, samoproklamovani ekolozi Zlatko Kokanović i Nebojša Petković, namerili su da, preko tri „linije“ ovdašnjih tzv. ekoloških partija i organizacija, uvuku Elektrotehnički fakultet (ETF) u Beogradu u svoje planove za realizaciju Beomajdana, nasilnog prevrata legalno i legitimno izabranih vlasti, po uzoru na Evromajdan koji se u Ukrajini odigrao krajem 2013. i početkom 2014. godine.

Партије „зелених“ гурају факултет у политичко блато

Foto: Printskrin

Pre svega, Kokanović i Petković su u svom okruženju slavodobitno komentarisali da su angažovali profesora ETF i člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Slobodana Vukosavića, koji je, pored njih, u veoma bliskim relacijama sa „Savezom ekoloških organizacija Srbije“ (SEOS) i jednim od predvodnika pro-Beomajdan opozicije, narodnim poslanikom i liderom stranke „Ekološki ustanak – Ćuta“ (EU – Ćuta) Aleksandrom Jovanovićem – Ćutom, sa kojima je 28. juna ove godine organizovao protest protiv istraživanja i potencijalne eksploatacije litijuma u Loznici.

Pored Vukosavića, Kokanović i Petković su za realizaciju svojih političkih ciljeva pridobili i profesorku ETF i aktivistkinju Zeleno-levog fronta (ZLF) Aleksandru Smiljanić, inače nekadašnju ministarku za telekomunikacije i informatičko društvo ispred Demokratske stranke (DS), koja je u novijem periodu angažovana i u okviru neformalne pseudoekološke grupe građana „Savski nasip“, iza koje stoje čelnici ZLF Radomir Lazović i Dobrica Veselinović.

Treći „pipak“ „zelenih“ na ETF predstavlja profesor Milan Bjelica, koji je razmatran kao kandidat stranke „Zajedno“ Nebojše Zelenovića za gradonačelnika Beograda na prethodnim lokalnim izborima, ali ga je potom potisnuo Đorđe Miketić.

Plan je da pomenute tri „linije“ u predstojećem periodu izvrše svojevrsni udar na ETF, inscenirajući na sednici Nastavno-naučnog veća da je ovaj fakultet protiv iskopavanja litijuma, i ujedno pružajući podršku daljim protestima i blokadama. To bi trebalo da bude realizovano istovremeno sa sednicom Narodne skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o litijumu, pri čemu Kokanović i Petković planiraju da tada organizuju protest ispred Skupštine.

Iako Vukosavić, Smiljanić i Bjelica trenutno imaju veoma mali broj istomišljenika i svesni su da ne mogu dobiti potrebnu podršku unutar Nastavno-naučnog veća ETF za svoje stavove i planove, ovih dana intenzivno lobiraju među svojim kolegama, nudeći im učešće u projektima koje vode i obećavajući im novčana sredstva ukoliko ih podrže ili makar budu uzdržani, a sve kako bi napabirčili kakvu-takvu većinu u pomenutom telu i zatim je pompezno predstavili kao navodni zvanični stav fakulteta. Pri tome, ukoliko bi im ovaj naum uspeo, pomenuta grupa profesora-političara bi u narednim koracima mogla i sasvim da preuzme ETF, stavljajući pod svoju kontrolu celokupno njegovo funkcionisanje i budžet.

Uprkos tome što Zakon o visokom obrazovanju izričito propisuje da na visokoškolskim ustanovama nije dozvoljeno političko i stranačko organizovanje i delovanje, pomenuto troje profesora-političara ta odredba, kako se da videti, ne sprečava da gurnu matični fakultet u partijsko „blato“, sve u sprezi sa Kokanovićem, Petkovićem i ostalim svojim vezama iz „zelenih“ i drugih opozicionih partija, koje su već pokazale da svako moguće pitanje i prostor koriste za ostvarivanje svoje političke agende, uključujući i prošlogodišnje tragične događaje u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Duboni i Malom Orašju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NA TO SAM NAJPONOSNIJI: Andrija Milošević o kultnoj seriji zbog koje ga publika obožava (VIDEO)