NAJMANJE TROJE IDE IZ VLADE: Vučević najavio rekonstrukciju kabineta i sugerisao članovima da ne misle da su nesmenjivi

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

19. 10. 2024. u 12:00

TOKOM rekonstrukcije Vlade, koju je juče najavio premijer Miloš Vučević, prema saznanjima "Novosti", na udaru će se naći najmanje troje ministara. S tim što se kostur izvršne vlasti, koja je odradila tek pet i po meseci mandata, neće menjati, odnosno ljudi koji vode ključne resore ostaju na svojim pozicijama.

НАЈМАЊЕ ТРОЈЕ ИДЕ ИЗ ВЛАДЕ: Вучевић најавио реконструкцију кабинета и сугерисао члановима да не мисле да су несмењиви

Foto: Tanjug

Mešanje karata u Nemanjinoj 11, premijer je najavio rečima da će rekonstrukcije Vlade biti kada za to dođe vreme i da je prirodno da se rad ocenjuje.

- Razgovaraću sa predsednikom, moramo praviti prolazno vreme, presek stanja za ministre. Valjda je prirodno da se vrši neka ocena za rad, da vidimo ko šta radi. A oni su svi sigurni da neće biti rekontrukcije, oni su sigurni da Vučić i ja to radimo da zapretimo i sigurni su da oni nisu među njima, jer su oni bitni, jer imaju dobre odnose sa predsednikom, sa mnom, ovim, onim... Samo da su malo pribrani videli bi da za one za koje se mislilo da su nesmenjivi danas nisu deo Vlade - rekao je Vučević.

Istakao je da princip promenljivosti mora biti u politici i dodao da su neki veoma savesni, a neki daju sebi za pravo da misle da ne može doći do rekonstrukcije za njih.

- Pozivam sve ministre da budu ministri u Vladi Republike Srbije i službenici Srbije. Svi moraju da shvate da su službenici ove države. Mi smo na srpskom putu, ne može se reći da moramo da se opredelimo. Srbija se odavno opredelila za srpsku stolicu i srpski put. Nećemo da budemo ničije pudlice... Da mi budemo neka druga strana, a ne naša, nećemo da budemo. Dosta te glupe priče da Srbija sedi na više stolica. I te kako je održiva ova politika - istakao je Vučević.

Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Podsetio je na ranije situacije, kada se za neke ministre mislilo da su zaštićeni od strane pojedinih ambasadora i da se nikada neće skloniti iz ministarske fotelje, ali oni sada, ipak, više nisu deo Vlade.

Kabinet sa 32 člana

VLADA Srbije izabrana je 2. maja, a rasprava u Skupštini je trajala dva dana tokom obeležavanja Praznika rada. Kabinet ima 32 člana, premijera i 31 ministra, od kojih je petoro bez portfelja. Prema Zakonu o Vladi, predlog za razrešenje ministra Narodnoj skupštini podnosi predsednik Vlade i zatim parlament o tome raspravlja. Odluka se donosi glasovima većine. Od podnošenja predloga predsednika Vlade za razrešenje ministra do odluke Narodne skupštine ministar ne može vršiti svoja ovlašćenja, već njih preuzima član Vlade koga premijer ovlasti. Narodna skupština na predlog predsednika Vlade bira nove ministre.

Politički analitičar Branko Radun istakao je, za "Novosti", da će se rekonstrukcija desiti pre ili kasnije i da će pre svega biti na udaru oni koji soliraju i bave se više svojom promocijom nego politikom Vlade.

- Tu naravno mislim i na one za koje se govori da su vezani za ambasade ili govore ono što se nekim ambasadama dopada. Biće nekih promena, ali sam siguran da se ključna ministarstva neće menjati u kadrovskom smislu. Ministarstva se razlikuju po značaju, imate neka deset puta važnija nego neka druga - istakao je Radun.

Srpska napredna stranka došla je na vlast 2012. godine, a od tada smo imali dve rekonstrukcije vlada, ali i nekoliko pojedinačnih smena ministara. Prva promena bila je 2013. godine kada su iz vlade tadašnjeg premijera Ivice Dačića sklonjeni ministri iz redova Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića. Nakon ovog mešanja karata 2013. u kabinet u Nemanjinoj 11 uselilo se 11 novih članova - Lazar Krstić (finansije), Saša Radulović (privreda), Tomislav Jovanović (prosveta), Ivan Tasovac (kultura i informisanje), Nebojša Rodić (odbrana), Dragan Glamočić (poljoprivreda), Vanja Udovičić (sport), Aleksandar Antić (saobraćaj) i Igor Mirović (regionalni razvoj). Ministri bez portfelja bili su Branko Ružić, zadužen za evropske integracije i Aleksandar Vulin, zadužen za KiM.

Naredna je došla 2017. godine, kada je dotadašnji premijer Aleksandar Vučić postao predsednik Srbije, a na njegovo mesto došla je Ana Brnabić. Već sledeće godine menjan je ministar finansija. Otišao je Dušan Vujović, a došao Siniša Mali, koji je i sada na čelu ovog resora.

Kada je u pitanju trenutna vlada, ostavku je nudila ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, a posle izjave da je priča o akušerskom nasilju "deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji" što je deo javnosti protumačio kao uvredu. Vučević je odbio ostavku rekavši da ne vidi razlog za smenu, te dodao da je ministarka možda nespretno postupila, ali da je sve bilo u najboljoj nameri i da nije napravila prekršaj.

Ponoševima crtali resore

PREMIJER Vučević reagovao je na izjavu predsednika stranke SRCE Zdravka Ponoša, da se premijer i ministri ni o čemu ne pitaju, ističući da je Ponošu teško da prihvati da se vlast u Srbiji bira demokratski, na izborima i da se narod pita.

Vučević je naglasio da se ministri biraju na osnovu rada i zasluga i da je Vlada isključivo u službi svog naroda od kojeg je dobila bezrezervnu podršku:

- Ne bežimo od rekonstrukcije kako bismo bili još bolji i operativniji. Ponoš polazi od sebe i seća se vremena kada su njegovi vladali i svako malo trčali po ambasadama i tajkunskim vilama da im nacrtaju kako da vode državu i kako vlada da izgleda. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVRATAK OTPISANOG: Vavrinka je oduvao Rubljova za polufinale Stokholma (VIDEO)