"SA DUBOKIM ŽALJENJEM SAM PRIMIO VEST" Predsednik Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti istoričara Jehude Bauera

Tanjug

19. 10. 2024. u 09:24

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom smrti izraelskog istoričara Jehude Bauera, telegram saučešća u kojem je, između ostalog, naveo da njegov neumorni rad i posvećenost očuvanju istorijske istine, predstavljaju stub na kojem počivaju ne samo naučna saznanja, već i moralna odgovornost celokupnog čovečanstva da ne zaboravi i ne ponovi prošlost.

СА ДУБОКИМ ЖАЉЕЊЕМ САМ ПРИМИО ВЕСТ Председник Вучић упутио телеграм саучешћа поводом смрти историчара Јехуде Бауера

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Sa dubokim žaljenjem sam primio vest o smrti Jehude Bauera, jednog od najvažnijih glasova u očuvanju sećanja na Holokaust i u borbi protiv antisemitizma. Za Srbiju, Jehuda Bauer je imao poseban značaj, kao most između naše zemlje i globalnih napora da se održi sećanje na žrtve Holokausta, posebno na našim prostorima - naveo je Vučić u telegramu.

Kako je dodao, Bauerov glas, kao jednog od najvećih svetskih autoriteta u oblasti Holokausta i genocida uopšte, snažno se čuo i kada je pružio jasnu i nedvosmislenu podršku Srbiji u borbi za istinu povodom Rezolucije o Srebrenici.

- Reč čoveka koji je posvetio život borbi protiv genocida, oduvek je imala i uvek će imati posebnu težinu, ne samo u akademskim krugovima, već i u areni međunarodne politike, a naš narod će je sa velikim pijetetom čuvati i pamtiti - naglašava.

Vučić je istakao da je učešće Jehude Bauera u brojnim međunarodnim projektima i saradnja sa institucijama širom sveta, uključujući i one u Srbiji, doprinelo širenju svesti o tragedijama koje su zadesile srpski narod, kao i druge narode sveta.

- Imao sam čast da mu, u znak priznanja za njegovu posvećenost istorijskoj pravdi, dodelim Zlatnu medalju za zasluge Republike Srbije, čime je naša zemlja iskazala duboko poštovanje prema njegovom radu, koji nadilazi granice i služi kao podsetnik budućim generacijama o važnosti negovanja mira, tolerancije i ljudskog dostojanstva. Odlazak Jehude Bauera je nenadoknadiv gubitak za sve nas, ali će njegov duh i ideali nastaviti da žive kroz sve one koji se bore za svet u kojem više nema mesta mržnji i nasilju - navodi predsednik Srbije.

Kako dodaje Vučić, u ovim teškim trenucima, njegove misli su sa Bauerovom porodicom, prijateljima i poštovaocima.

- Neka počiva u miru - navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi