JOŠ 50 SVEDOKA O ZVERSTVIMA OVK: U procesu protiv Tačija dosad bilo 96 iskaza, optužnica dovoljno čvrsta

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

22. 10. 2024. u 07:00

U SUDNICI Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u procesu protiv bivših lidera tzv. oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija dosada je govorilo 96 svedoka.

ЈОШ 50 СВЕДОКА О ЗВЕРСТВИМА ОВК: У процесу против Тачија досад било 96 исказа, оптужница довољно чврста

Foto privatna arhiva

Iako je Tužilaštvu ostalo još šest meseci da iznese sve dokaze koje ima, kostur optužnice protiv "četvorke" koja ih tereti za ratni i zločin protiv čovečnosti, mučenja, protivpravna zatvaranja i najmanje 102 ubistva u 42 improvizovana logora na KiM i severu Albanije, ako je suditi po svedočenjima, već je potvrđen.

Izjave svedoka išle su u dva smera. Srbi su govorili o ubistvima najbližih, mučenjima koja su preživeli i kako su od povlačenja naše vojske ostali nezaštićeni. Albanci su pričali protiv "četvorke" samo u slučajevima kada se govorilo o sukobima pripadnika tzv. OVK sa Demokratskim savezom Kosova Ibrahima Rugove, što takođe tretira optužnica, dok se ubistava Srba i Roma "nisu sećali" ili "za njih nisu čuli".

Upravo je u tom tonu govorio i jučerašnji 96. svedok Tužilaštva Fadil Geci, koji je bio na raznim funkcijama u stranci Demokratski savez Kosova. On je istakao da je Jakup Krasnići stalno dolazio u prostorije štaba, da je jednog dana stigao i pozdravio ih "stisnutom pesnicom i tada je postao vođa":

- Često nas je zvao telefonom i stalno govorio - neka vam je bog u pomoći. To je za nas bilo dovoljno upozorenje.

Svedočenje Gecija se odnosi i na "saopštenje 59" tvz. OVK u kojem je naređena likvidacija dvojice "rugovista". Brat svedoka Gani Geci najavio je odlazak svog brata u Hag rečima da će on govoriti javno i da je "sporno saopštenje napisao Tači".

Kostići kao simbol stradanja

MEĐU najpotresnijim svedočenjima bila je priča Dragice Božanić, kojoj su ubijeni sin Nemanja (16) i suprug Mladen (49). Predrag Dedić govorio je o sinu koji je otet i ni dan-danas ne zna gde je telo. Član Misije OEBS Sandra Mičel govorila je da je bilo dosta "osvetoljubivosti i ubijenih Srba i Roma" posle juna 1999. U optužnici protiv "četvorke" pominje se i ubistvo porodice Kostić. Pripadnici tzv. OVK ubili su čak 15 članova ove familije, koja je simbol srpskog stradanja na KiM. Tela su pronađena tek 2006. godine u pećini Volujak.

Tužilaštvo će u narednom periodu izvesti još oko 50 svedoka. Iako ih je u sudnici dosada bilo 96, u sudskim spisima su uvrštena svedočenja oko 120 ljudi, jer je sudski panel prihvatio da se neka svedočenja prihvate i u pisanom obliku, a na osnovu ranije datih iskaza.

Tužioci nisu propuštali priliku da ukažu na klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu i Metohiji. Upravo je i to, uz mogućnost da ponove krivično delo, razlog zbog kojih je "četvorci" produžavan pritvor. Tači, Veselji i Seljimi su čak jedno vreme imali ograničene posete, jer su odavanjem poverljivijih informacija ljudima koji su dolazili u posete zastrašivali svedoke i slali im poruke da je bolje da ćute.

Tokom ove nedelje planirana su još dva svedoka, a među njima je, spekuliše se, najverovatnije i Šukri Buja, komandant tzv. OVK za operativnu zonu Nerodimlje. On je na "Fejsbuku" objavio da je u Hag otišao "nevoljno", te da su "najbolji sinovi optuženi i da se nepravedno drže u zatvoru".

Prema podacima naših bezbednosnih službi, Buja je poznat po nadimcima Sokolj i Gazetar, bio je upravnik logora u selu Lanište kod Uroševca i deo kriminalno-terorističke grupe na području opština Uroševac, Kačanik i Vitina. Pominje se i kao saučesnik u zločinačkom udruženju u optužnici protiv Tačija, pored Azema Sulje, Ljaha Brahimaja, Fatmira Ljimaja, Sulejmana Seljimija, Rustema Mustafe, Ljatifa Gašija i Sabita Gecija. U Hagu je već bio 2019. godine, a tada je govorio da je pozvan kao osumnjičeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA UZ VELIKU PODRŠKU LOKALNOJ EKONOMIJI: Chips Way kompletirao najveći investicioni ciklus u svojoj istoriji