MALI SE OBRATIO IZ VAŠINGTONA: Sastanak sa tri najveće rejting agencije - prvi put u istoriji dolazimo sa investicionim rejtingom (VIDEO)

Novosti online

24. 10. 2024. u 16:51 >> 16:53

MINISTAR finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa tri najveće rejting agencije - Mudis, S&P i Fitch Ratings, nakon čega se obratio medijima.

МАЛИ СЕ ОБРАТИО ИЗ ВАШИНГТОНА: Састанак са три највеће рејтинг агенције - први пут у историји долазимо са инвестиционим рејтингом (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- Najpre veoma je važno da smo danas ovde i da predstavljamo Srbiju, ovo je najveći događaj na svetu kada su finansijske institucije u pitanju-dakle godišnja sednica MMF-a i Svetske banke, ceo svet je ovde, svi oni koji nešto znače u oblasti finansija su ovde. 

- Ovo je po prvi put u istoriji da mi dolazimo kao zemlja sa investicionim kreditnim rejtingom - rekao je ministar Mali.

"Srbija je na dobrom putu. Nikada u istoriji nismo imali investicioni rejting. Želim da sledeće put imamo investicioni rejting od sve tri agencije. Rastu nam plate, penzije, ispunjavamo obećanja. To vide i investitori", rekao je Mali u Vašingtonu.

"Radnu posetu Vašingtonu započeli smo sastancima sa tri najveće rejting agencije - Mudis, S&P i Fitch Ratings, a nakon što smo početkom ovog meseca po prvi put u istoriji dobili investicioni rejting, i to od agencije S&P. Očekujemo da nam sledeće godine i preostale dve agencije dodele investicioni rejting, što će biti najbolja poruka investitorima o tome koliko se Srbija promenila", napisao je Mali.

"Ponosni smo na naše makroekonomske pokazatelje, na najveću zaposlenost u istoriji, na rekordan nivo stranih direktnih investicija, i na to što smo u prvoj polovini godine druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi", napisao je Mali.

On je dodao da će dobrim rezultatima dodatno doprineti sprovođenje Expo projekta, ali i svi drugi projekti koji su deo programa “Skok u budućnost - Srbija 2027

"Važna vest je i što ćemo sklopiti novi aranžman sa MMF-om “Instrument za koordinaciju politika” od decembra 2024. godine, što pokazuje našu dalju posvećenost reformama", napisao je Mali.

"Ove dobre rezultate predstavili smo sagovornicima iz rejting agencija, a prvi naredni izveštaj očekujemo početkom naredne godine od agencije Fitch Ratings. Predstavnicima rejting agencije “S&P” zahvalili smo se što su našoj zemlji dodelili investicioni rejting", zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu