NA MENIJU VIŠE OD 140 NAMIRNICA: U kuhinjama beogradskih vrtića svakog dana se pripremi više od 137.000 obroka
U BEOGRADSKIM vrtićima se svakodnevno, u proseku, pripremi više od 137.000 obroka - doručak, ručak i dve užine.

Foto M. Anđela
Namirnice i obroci, koji se pripremaju mališanima, pod lupom su Zavoda za javno zdravlje Beograda, tu je i Institut za javno zdravlje "Batut", a svakodnevno su na terenu i sanitarni tehničari. Svaka od 17 predškolskih ustanova ima svoju centralnu kuhinju u kojima se sprema hrana za više od 34.000 mališana koliko ih je, u proseku, prisutno dnevno u obdaništima.
Kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, o nabavci hrane, pripremi i osmišljavanju i distribuciji obroka za decu brine se oko 870 zaposlenih nutricionista, kuvara, šefova kuhinja, pekara, servirki, nabavljača, magacionera... Obroci se pripremaju dnevno, na osnovu jelovnika koji se planira na nedeljnom nivou.
- Osim bezbednog boravka dece u vrtićima, jedan od apsolutnih prioriteta je kvalitetna hrana koja se priprema u bezbednim kuhinjama i razvozi do vrtića bez mogućnosti kontaminacije, vozilima za prevoz hrane, u adekvatnoj ambalaži ili pakovanju - ističu u sekretarijatu. - Ishrana dece u predškolskim ustanovama je raznovrsna i uključeno je više od 140 namirnica, isključivo prve ili A klase.
INSPEKTORI NA GODINU DANA
KAKO u ovom segmentu rada nema mesta propustima, sanitarni inspektori se rotiraju na godinu dana.
Proces kontrole hrane podrazumeva svakodnevni obilazak sanitarnih tehničara u svim objektima, Zavod za javno zdravlje radi hemijske i mikrobiološke analize u svakom vrtiću pojedinačno. Dva puta godišnje svi zaposleni idu na zdravstveno-sanitarne preglede.
Za sve predškolske ustanove se, kroz postupke otvorenih javnih nabavki, nabavljaju iste namirnice, a jelovnike sastavljaju nutricionisti svake ustanove za svoju ustanovu na osnovu normativa za ishranu predškolske dece.
- Jelovnik sadrži i podatke o nutritivnim vrednostima (energetska vrednost, belančevine, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali) - kažu nadležni. - U nedeljnom jelovniku su zastupljene sve vrste mesa (juneće, svinjsko, pileće, riba), raznovrsno povrće i sveže voće. Za decu sa nutritivnim alergijama postoji individualna ishrana, osim za alergiju na gluten, a roditelji imaju mogućnost da donesu hranu, uz saglasnost koju će potpisati sa predstavnicima predškolskih ustanova.
Ukoliko je roditelj nezadovoljan kvalitetom i kvantitetom obroka, može se obratiti saradniku za ishranu - nutiricionisti-dijetetičaru u ustanovi u kojoj boravi dete, kao i uložiti žalbu predškolskoj ustanovi.

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)