SAHRANE OD 17.720 DO 30.240 DINARA: Otvoreno prvo groblje za kućne ljubimce na Bežanijskoj kosi

B. Borisavljević

13. 08. 2024. u 10:11

GLAVNI grad je dobio prvo groblje za kućne ljubimce, koje je počelo sa radom 2. avgusta na adresi - Ulici Rajkova 9 na Bežanijskoj kosi. Poslednji ispraćaj uginulih životinja vlasnika će, prema cenovniku koji je usvojila Skupština grada, koštati od 17.720 do 30.240 dinara. Ali, tome treba dodati pogrebnu opremu, naknadu za zakup, uređenje i održavanje površine groblja kućnih ljubimaca, troškove izgradnje grobnog mesta, korišćenje hladnjače...

САХРАНЕ ОД 17.720 ДО 30.240 ДИНАРА: Отворено прво гробље за кућне љубимце на Бежанијској коси

Foto: Beoinfo

Kako saznajemo u JKP "Pogrebne usluge", prvi korak u proceduri sahranjivanja je prijava uginuća na trenutni kontakt telefon 069 855 1240 koji je dostupan 24 časa, što se može učiniti i lično na groblju. Ukoliko se odluče da ljubimca sahrane na groblju za kućne ljubimce, JKP "Pogrebne usluge" Beograd preduzima sve dalje korake koji se tiču samog sahranjivanja, u skladu sa Odlukom o sahranjivanju kućnih ljubimaca.

- Cene su formirane u zavisnosti od toga koja životinja je u pitanju, njene visine i težine, da li je mali, srednji ili veliki kućni ljubimac - kažu u JKP "Pogrebne usluge". - Stavka sahranjivanja kućnog ljubimca iz zvaničnog cenovnika koji je odobren od strane Skupštine grada Beograda se kreće od 17.720 do 30.240 dinara, ali je potrebno napomenuti da ovome treba dodati pogrebnu opremu, naknadu za zakup, uređenje i održavanje površine groblja kućnih ljubimaca, troškove izgradnje grobnog mesta, korišćenje hladnjače i dr. Neke navedenih usluga su obavezne, dok su druge opcione i zavisiće od želja i mogućnosti sugrađana. Naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja za kućne ljubimce za malo, srednje i veliko grobno mesto na godišnjem nivou kreće se od 2.760 za malo grobno mesto do 3.840 dinara za veći prostor.

DODATNI TROŠAK OPREMA

Što se tiče cene pogrebne opreme za kućne ljubimce, za vreću treba izvdojiti od 3.000 do 6.000 dinara, kovčeg košta od 6.000 do 20.000 dinara u zavisnisti od veličine životinje. Cenu urne određuje materijal od koga je napravljena, tako da je keramička - 4.000 do 6.000, porcelanska od 9.000 do 10.000 dinara, sa 24 karatnom pozlatom je 15.000 dinara, kamene od mermera od 40.000 do 50.000 dinara. Privezak sa pepelom ljubimca košta 5.000, a otisak šape 3.000 dinara. U ponudi je da se od pepela izradi i dijamant.

Shodno zakonskim odredbama iz oblasti veterinarstva i dobrobiti životinja, ovde će moći da se sahranjuju manje životinje, poput pasa i mačaka, golubova, ukrasne živine, egzotičnih i divljih vrsta, kao i životinja iz zoo-vrta. Na grobnim mestima korisnici mogu postaviti spomenik maksimalne visine do 60 centimetara koji svojim ostalim dimenzijama ne prelazi okvire grobnog mesta.

Važno je istaći da se na groblju mogu sahranjivati samo vlasničke životinje za koje postoji dokaz da su čipovane. Potrebna je potvrdu veterinara da ta životinja nije zaražena. Zbog toga se životinje stavljaju u vreće i građani biraju da li će životinju sahraniti u kovčeg, ili će je kremirati. Buduća spalionici za kućne ljubimce nalaziće se na groblju Lešće.

Izgradnja groblja u Bloku 51 u Novom Beogradu počela je u martu 2021. godine. Ovo počivalište prostire se na oko 15.000 kvadratnih metara, sa 839 pojedinačnih mesta u nizu. Deo groblja nalazi se u šumi i tu će biti još 730 mesta. Kao i na grobljima za ljude, i ovde se nalazi park sećanja (ružičnjak), gde može da se raspe pepeo kremiranih životinja, a postoji i prostor za zajedničko sahranjivanje.

Vlasnik na isto grobno mesto može sahraniti i drugog kućnog ljubimca, ali odobrenje za to daje "Pogrebno", koje vodi računa o tome koliko je vremena prošlo od prvog sahranjivanja i od veličine životinje koja je sahranjena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

PREVIŠE JE PASIVAN, TITULA NEĆE DOĆI SAMA: Federer uputio oštre reči Zverevu