"BEOGRADSKA ARENA" SIMBOL PRESTONICE: Velelepna dvorana na Novom Beogradu menjala se tokom dve decenije postojanja

A. Z. K.

05. 09. 2024. u 18:09

SIMBOLU prestonice "Beogradskoj areni" vraćen je njen prvobitni naziv.

БЕОГРАДСКА АРЕНА СИМБОЛ ПРЕСТОНИЦЕ: Велелепна дворана на Новом Београду мењала се током две деценије постојања

BEOINFO

Osim natpisa na ćirilici postavljena su i četiri grba Grada Beograda. Prethodnih godina zbog sponzorstava najveća dvorana u ovom delu sveta imala je naziv "Štark" i "Kombank" arena, ali je krajem prošle godine gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio da će uz Arenu ipak stajati Beogradska.

Ovo velelepno zdanje već 20 godina mesto je velikih sportskih, kulturnih i muzičkih događaja. Tokom pandemije kovida bila je i bolnica. Osim što je kroz svoju istoriju menjala nazive, ova dvorana od samog početka izgradnje prošla je i kroz razne faze koje su zapravo bile slika društva i problema koji su se dešavali.

BEOINFO

 

Beograd je od FIBA 1989. godine dobio mogućnost da organizuje Svetsko prvenstvo u košarci 1994. godine, ali uslov je bio da se izgradi nova dvorana. Odmah je raspisan konkurs i započelo je traženje najboljeg projekta. Odabran je rad arhitekte Vlade Slavice. Tokom 1991. godine odabran je prostor u Bloku 25. Izgradnja počinje 1992. godine, ali sankcije i ratna zbivanja prekinuli su posao tri godine kasnije. Odustajanja od projekta nije bilo pa je posao nastavljen 1998. godine. Posle burne 2000. godine i promene vlasti u našoj zemlji, počinje intenzivnije da se radi do 2004. godine kada je ona napokon i završena. Ovo zdanje sastoji se od velike dvorane, male sale i parkinga. Velika dvorana ima površinu 48.000 metara kvadratnih i može da primi od 20.000 do 25.000 posetilaca. Mala dvorana ima 2.275 metara kvadratnih i služi kao prateći objekat i koristi se za pripreme i trening sportista.

N. Skenderija

Svečano otvaranje i prvo veliko takmičenje koje je održano 31. jula 2004. godine u ovom velelepnom zdanju bilo je međunarodno košarkaško takmičenje "Dijamantska lopta" u organizaciji FIBA. Održana su samo tri ovakva turnira, prvi je organizovan u Hongkongu, drugi u Beogradu, dok je treći i poslednji turnir bio u kineskom Nankingu. U "Beogradskoj areni" tada je učestvovalo šest reprezentacija, a tadašnja reprezentacija Srbije i Crne Gore u finalu je savladala Litvaniju rezultatom 93:80. U znak sećanja na ovo prvo i veliko takmičenje koje je organizovano na severnom platou postavljena je i skulptura košarkaške lopte.

BEOINFO

Nekoliko godina kasnije ovde je organizovano i takmičenje "Noć skokova", a motociklisti su tada izvodili ekstremne performanse na dvotočkašima. Tada je arena pretvorena u ogromno gradilište, a bile je postavljeno nekoliko skakaonica. Tokom 2009. godine ovde su se susretali i takmičali učesnici Univerzijade, u sklopu koje se nadmetalo 9.000 mladih sportista iz 140 zemalja.

Mnogobrojni sportski događaji

"BEOGRADSKA arena" prema anketi Evrolige svrstana je među tri najbolje dvorane u kojima se održavaju košarkaške utakmice ovog takmičenja. Zato je završni turnir Evrolige 2018. godine organizovan ovde i ponovo 2022. I tokom prethodnih 20 godina ovde su organizovane i Evropska olimpijada mladih, Dejvis i Fed kup, svetsko prvenstvo u karateu, evropska prvenstva u vaterpolu, futsalu, džudu, rukometu i stonom tenisu, finale Svetskog kupa u odbojci.

Tradicionalno već godinama ovde se igraju i utakmice domaćih košarkaških timova Crvene zvezde i Partizana u međunarodnim takmičenjima.

Osim sportskih nadmetanja, brojni umetnici birali su "Beogradsku arenu" da ovde održe svoje koncerte. Od Andree Bočelija do domaćih rok i folk zvezda. Dugo je među muzičarima znak prestiža bila puna "Arena". Zato su se mnogi domaći izvođači odlučivali da baš ovde održe svoje koncerte. I nisu samo domaći muzičari birali ovo mesto za svoje spektakle, već i brojni svetski izvođači. Ovde je organizovana i Evrovizija 2008. godine. Prethodnih godina ovde su organizovane i cirkuske predstave i dečje predstave na ledu.

Izlazak publike

Važna karakteristika ovog zdanja je i koliko brzo se "Arena" isprazni po završetku programa, a prema nekim podacima to je moguće za manje od deset minuta.

- "Beogradska arena" je simbol našeg grada. U njoj se održavaju najvažniji sportski i kulturni događaji i treba da nosi ime kakvo zaslužuje. Simboli grada više neće biti na prodaju, dok god ja budem imao priliku da odlučujem u Beogradu - istakao je prvi čovek prestonice. - Kao što ni u regionu ne prodaju imena svojih simbola, pa se "Arena Zagreb" ne zove "Knjaz Miloš arena", tako se ni "Beogradska arena" više neće zvati drugačije. Beograd nije u takvoj finansijskoj situaciji da moramo da prodajemo imena simbola naše prestonice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UPLAŠIO SE NOVAKA? Evo šta radi Cicipas dok se Đoković protiv Grka bori za Srbiju! (VIDEO)